Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при

...
Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при
Коментари Харесай

Стрелбата по клуба ни в Охрид – в парламента

Министерството на външните работи осъжда изрично сериозното престъпно действие, при което на 23 ноември 2022 година в Охрид, Република Северна Македония е употребявано огнестрелно оръжие против Клуб на жители с българско съзнание „ Цар Борис III “. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

Генералното консулство на България в Битоля е било осведомено за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е открил контакт с членове на сдружението и способените институции в града, ангажирани с случая.

Това престъпно действие е третото посягане против Клуб “ Цар Борис III “ за по-малко от два месеца. Предишното нахлуване бе осъществено единствено преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София, напомнят от Министерство на външните работи.

Министерството чака способените управляващи в Северна Македония в най-кратки периоди да подхващат дейности за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против Клуб „ Цар Борис III ”.

Във връзка със случая през днешния ден в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща изключителния и пълномощен дипломат на Северна Македония госпожа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота.

В декларация от парламентарната естрада водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов предизвести, че възходящото напрежение против българите в Северна Македония се усилва и се задълбочава.

Поводът е следващото нахлуване нощес против българския културен клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид “.

Костадинов настоя за незабавна реакция на българската страна.

„ Въпросът сред България и Македония да бъде изведен от двустранното партньорство и съдействие, което по този начин или другояче не върви добре. Ние настояваме България незабавно още през днешния ден да изиска от Жозеп Борел – висшият представител на Европейския съюз по външната политика, да свика незабавно Съвета по външните работи към Европейския съюз, на който да участват всички външни министри, тъй като офанзивата с огнестрелно оръжие против българския клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид не е офанзива против България, а е офанзива против Европейския съюз, а може би в някакъв смисъл и офанзива против НАТО “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР