Министерството на външните работи опроверга изказване на премиера на Северна

...
Министерството на външните работи опроверга изказване на премиера на Северна
Коментари Харесай

МВнР опроверга Ковачевски: Информирахме Скопие, че наша делегация ще почете Гоце Делчев

Министерството на външните работи опроверга изявление на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, че досега македонското държавно управление не е получило известие, че българска делегация ще участва на следващия ден на честването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в църквата `Св. Спас ", съобщи БНР.

Министерството на външните работи съобщи, че посолството на България в Скопие е уведомило публично управляващите в югозападната ни съседка, че публична българска делегация отпред с вицепремиера и длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев, ще постави венец и ще отдаде респект на гроба на Гоце Делчев в Скопие на следващия ден. Изпратени са и три вербални ноти – една от през вчерашния ден и още две през днешния ден.

От външното ни министерство припомнят, че вътрешните министри на двете страни са в непрекъснат контакт. В подобен са посолството на България в Скопие и външното министерство на Северна Македония.

България чака управляващите в югозападната ни съседка да обезпечат безконтролен достъп до църквата „ Свети Спас “ в Скопие, както на публична българска делегация, по този начин и на българите, които желаят да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, показват още от Министерство на външните работи. 

Междувременно министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски прикани за почтено отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и още веднъж съобщи, че " Министерство на вътрешните работи и държавното управление в Скопие ще създадат това допустимо ".

Той се обърна към всички тези патриотични сдружения, които биха употребявали това събитие за провокации, да се въздържат от сходни дейности, които биха навредили на връзките със прилежащите страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР