Министерството на външните работи на Украйна остро осъжда обстрела и

...
Министерството на външните работи на Украйна остро осъжда обстрела и
Коментари Харесай

Повреда на Запорожската АЕЦ може да доведе до по-сериозни последици от Фукушима и Чернобил

Министерството на външните работи на Украйна остро осъжда обстрела и завземането от въоръжени сили на Руската федерация на площадката на Запорожката АЕЦ в град Енергодар.

„ В резултат на обстрела на територията на АЕЦ породи пожар, при който починаха и бяха ранени хора. Сега пожарът е сподавен.

В момента площадката на Запорожката АЕЦ е под контрола на съветските въоръжени сили.

Персоналът на станцията следи за положението на силовите елементи и обезпечава тяхната работа в сходство с условията на софтуерните разпореждания за безвредна употреба. В момента радиационният декор е в границите на нормата, “ оповестиха от министерството.

И допълват: „ Охлаждането на нуклеарното гориво в енергоблоковете на Запорожската АЕЦ се обезпечава от системи на енергоблокове в сходство с условията на софтуерните разпореждания за безвредна употреба. В същото време загубата на способността за изстудяване на нуклеарното гориво може да аргументи радиоактивни вреди на огромни площи и да има непоправими последствия за околната среда на Европа.

Освен шестте енергоблока на площадката на Запорожската АЕЦ има и вместилище за отработено нуклеарно гориво, повредата на което също може да докара до изпускане на радиоактивни субстанции.

В резултат на това сходна злополука може да надвиши всички предходни повреди в атомни електроцентрали, в това число повредата в Чернобил и атомната електроцентрала Фукушима Дайчи.

Министерството на външните работи на Украйна приканва сътрудниците си да подхващат незабавни стъпки, с цел да принудят Русия да изтегли въоръжените си сили от атомната електроцентрала и да сътвори зона за сигурност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР