Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък части

...
Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък части
Коментари Харесай

Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък елементи от изказването на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Афганистан Роза Отунбаева пред Съвета за сигурност. Но в това време и прикани интернационалната общественост да заобикаля интервенция в тяхното ръководство и закони.

" Призоваваме всички участници да съблюдават наложителната норма за невмешателство и да преустановят всички опити за интервенция в нашите вътрешни работи, в това число модалностите и състава на нашето държавно управление и закони ", се споделя в изказване на талибаните.

Талибаните подчертаха, че Отунбаева е признала " позитивните промени ", настъпили в Афганистан, като " ефикасна възбрана на опиатите " и " макроикономическа непоклатимост ".

" Изявлението на СПГС постави известни старания да отрази комплицираните действителности на Афганистан, за разлика от неотдавнашния отчет на екипа за наблюдаване на Комитета по глобите и специфичния докладчик по правата на индивида, които бяха изпълнени с грешки и мощно наклонени, с цел да отразят политическите стратегии на някои артисти ", се споделя в изказването.

Талибаните остават ангажирани с интернационалните правила и отговорности, " които не опонират на правилата на ислямския закон, не опонират на културните правила на Афганистан или подкопават националните ползи ".
 Репресиите против дамите спъват признаването на талибаните
Репресиите против дамите спъват признаването на талибаните

Афганистан се бори още с епидемии и апетит

Припомняме, че в отчета на Отунбаева се споделя, че  интернационалното признание като законно държавно управление на страната остава съвсем невероятно, в случай че не отстранен строгите ограничавания върху образованието и заетостта на дамите и девойките.

Отунбаева сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че талибаните са поискали да бъдат приети от Организация на обединените нации и нейните 192 други държави- членки, " само че в това време те работят против основните полезности, изразени в Хартата на Организация на обединените нации ".

След постоянните си диалози с талибаните тя съобщи: " Аз съм откровена за пречките, които те сами си сътвориха посредством указите и рестриктивните мерки, които вкараха, по-специално против дамите и девойките. "

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 година, когато войските на Съединени американски щати и НАТО бяха в последните седмици на евакуиране от страната след две десетилетия война. Указите на групата, ограничаващи присъединяване на девойки и дами, повлияха на задграничната помощ за страната, чиито жители са изправени пред най-голямата филантропична рецесия в света.

Талибаните в началото дадоха обещание по-умерено ръководство, в сравнение с по време на първия си престой на власт от 1996 до 2001 година, само че започнаха да постановат ограничавания за дамите и девойките скоро след поглъщането през 2021 година На дамите към този момент са неразрешени работни и публични места, в това число паркове, бани и фитнес зали, а на девойките е неразрешено да учат след шести клас.

Талибаните също върнаха прецизното си пояснение на ислямския закон или шариата, в това число обществените изтезания.

Въпреки апелите на Организация на обединените нации Отунбаева заяви, че няма смяна в рестриктивните мерки, в това число възбраната през април за афганистански дами, работещи за Организация на обединените нации. Тя назова възбраната нарушаване на отговорностите на Афганистан като член на Организация на обединените нации " да зачита привилегиите и имунитета на Организация на обединените нации и нейните чиновници, в това число афганистанските дами, които работят за нас ".
 Талибаните отхвърлиха като
Талибаните отхвърлиха като " безпочвен и привързан " отчет на Организация на обединените нации

В документа се допуска, че в редиците им има разединение и спор

Отунбаева, някогашен президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански чиновници, както дами, по този начин и мъже, към момента си стоят у дома, и тя сподели, че Организация на обединените нации е " твърда ", че дамите национални чиновници няма да бъдат сменени от мъже, " както някои талибански управляващи предложиха.

В края на април Съветът за сигурност единомислещо утвърди резолюция, призоваваща талибаните бързо да анулират все по-суровите ограничавания, налагани на дамите и девойките, и осъжда възбраната за афганистански дами да работят за Организация на обединените нации, наричайки я " невиждана в историята на Обединените народи ". "

Въз основа на полемики с доста хора в Афганистан, сподели Отунбаева, излиза наяве, че указите на талибаните " са мощно непопулярни измежду афганистанското население " и костват на ръководещите " както вътрешна, по този начин и интернационална легитимност, като в същото време предизвикват страдалчество на половината от популацията им и повреждат техните стопанска система. "

В откровена политическа оценка тя сподели на членовете на съвета, че режимът на талибаните " остава изолиран и автократичен ", с " неотчетна централна власт " и държавно управление, формирано напълно от мъже, съвсем напълно от своята пущунска и селска база.

Докато афганистанската стопанска система " остава постоянна, въпреки и в ниско равновесие ", 58 % от семействата се борят да задоволят главните потребности на фамилиите си, а Организация на обединените нации продължава да дава отговор на потребностите на 20 милиона души, които се нуждаят от помощ, сподели още Отунбаева.
 Организация на обединените нации прикани талибаните да спрат изтезанията
Организация на обединените нации прикани талибаните да спрат изтезанията

Телесното наказване е нарушаване на Конвенцията против изтезанията и би трябвало да спре
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР