Министерството на външните работи на Русия обвини Файненшъл таймс и

...
Министерството на външните работи на Русия обвини Файненшъл таймс и
Коментари Харесай

Захарова обвини Файненшъл таймс и Ню Йорк таймс в дезинформация за Русия

Министерството на външните работи на Русия упрекна " Файненшъл таймс " и " Ню Йорк таймс ", че популяризират " дезинформация ", откакто и двете медии настояват, че смъртността от ковид в Русия може да бъде доста по-висока, в сравнение с оповестяват управляващите, оповестява " Асошиейтед прес ".

Говорителят на външното министерство Мария Захарова съобщи, че писма с искане за отдръпване на публикациите ще бъдат предадени на основните редактори на вестниците в четвъртък.

И двете публикации са основани на скок в общата смъртност, докладвана от московски чиновници. През април Москва записва към 1800 смъртни случая повече от междинното за месеца. " Файненшъл таймс " също показва сходен скок на смъртните случаи, регистриран от управляващите в Санкт Петербург, и заключва, че Русия може да има 70% повече смъртни случаи от ковид, в сравнение с се регистрират.

Руските здравни чиновници упорстват, че релативно ниският брой на гибел от ковид в страната се изяснява с бърза възбрана за пътешестване от Китай по-рано тази година, ранно въвеждане на ограничавания и следене на инфектираните контакти. Обхватът на тестванията е доста повишен през последните седмици, което разрешава бързо да се открият инфекциите и да се предотврати развиването на пациенти с рискови за живота затруднения, настояват чиновници.

Русия заяви за над 250 000 случая с ковид в четвъртък и 2 305 смъртни случая. Сравнително ниският брой на смъртните случаи породи въпроси на Запад, като някои допускат, че той може да бъде в действителност доста по-висок.

Министерството на външните работи на Русия се обърна и към Организацията за сигурност и съдействие в Европа, ЮНЕСКО и Организация на обединените нации, като съобщи, че публикациите на двете медии са " образци за " инфодемията ", с които, както приканва генералният секретар на Организация на обединените нации Гутериш би трябвало да се оправи ", съобщи Захарова.

След изказването на външното министерство, съветският народен представител Василий Пискарьов изиска акредитацията на репортерите от вестниците да бъде отнета, което на процедура ще им забрани да работят в страната.

Захарова съобщи, че ограниченията против медийните организации " ще зависят от това дали те правят отдръпването на публикациите ".

" Ню Йорк Таймс " в четвъртък застана зад публикацията си. Заместник-председателят на организацията по връзки Даниел Роуадс съобщи пред съветските осведомителни организации, че информацията е точна, защото се основава на данни, оповестени от публична държавна организация.

" Файненшъл таймс " не отговори на искане за коментар, изпратено от " Асошиейтед прес ".

Московският здравен департамент отхвърли изказванията за смъртността. В изказване длъжностните лица показват, че аутопсии се правят при 100% от подозренията за гибел от ковид.

" Ето за какво диагнозите след гибел в Москва и аргументите за гибелта в последна сметка са извънредно точни и данните за смъртността са безусловно транспарантни ", се споделя в изказването.

Повече от 60% от смъртните случаи на хора с ковид в Москва са причислени към други аргументи, като сърдечно-съдови събития, терминални ракови болести, систематични болести, включващи органна непълнота и други неизлечими съдбовни болести, се споделя в известието.

Насоките за отчитане на гибелта от ковид, издадени от Световната здравна организация в средата на април, гласи, че " смъртни случаи заради COVID-19 " би трябвало да се смятат за такива " с изключение на, в случай че няма ясна различна причина за гибел, която не може да бъде обвързвана с заболяването на Коронавирус. "

" Основната цел е да се разпознават всички смъртни случаи, дължащи се на COVID-19 ", се споделя в документа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР