Министерството на външните работи на Русия е дало един месец

...
Министерството на външните работи на Русия е дало един месец
Коментари Харесай

Руското МВнР привика десетки чужди посланици, гони дипломати наред

Министерството на външните работи на Русия е дало един месец на Англия да понижи дипломатическия си контингент в Москва до равнището на съветската задача в Лондон, предаваReuters.

Руското министерство е сложило ултиматума в протестна нота, която е била връчена на английския дипломат в Москва Лори Бристоу. В нея се показва още, че провокативните дейности на Англия са довели до решението на голям брой западни държавни управления да изгонят съветски дипломати от своите столици.

Преди дни съветският външен министър Сергей Лавров акцентира, че ответните ограничения от страна на Москва против изгонването на съветски дипломати от редица западни страни няма да закъснеят и ще бъдат огледални.

От през днешния ден съветското Външно министерство е в атака, която анонсира със известие, че в петък Министерството на външните работи на Русия ще връчи на посланиците на страните, изгонили съветски дипломати, протестни ноти и ще разгласи ответни ограничения на техните дейности.

„ На 30 март в Министерство на външните работи на Русия се привикват ръководителите на упълномощените в Русия дипломатически задачи на редица страни, подхванали вражески дейности във връзка с Русия „ в символ на взаимност “ с Англия за така наречен дело Скрипал. На посланиците ще бъдат връчени протестни ноти и ще им бъдат оповестени ответните ограничения на съветската страна “, оповестиха от съветското министерство в официално съобщение, представено от съветските информационни организации.
В централната постройка на Министерство на външните работи на Смоленския площад към този момент са пристигнали посланиците на Германия, Франция, Полша и Италия, както и ръководителите на дипломатическите представителства на Нидерландия, Албания, Румъния, Украйна, Латвия, Литва и Македония, съобщи ТАСС.

След нотата до Англия, посланикът на Нидерландия беше известен, че Русия ще експулсира двама дипломати в огледална мярка във връзка със случая „ Скрипал “, предава AFP.

„ Двама от моите сътрудници напущат Москва. Но ние (посолството) оставаме тук “, съобщи посланикът на Нидерландия в Русия Ренее Джоунс-Бос.

Руският външен министър Сергей Лавров към този момент разгласи през вчерашния ден, че Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на Съединени американски щати в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 съветски дипломати и да закрие съветското консулство в Сиатъл.

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР