Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски

...
Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски
Коментари Харесай

Външно обяви за персона нон грата уличените в шпионаж руски дипломати

Министерството на външните работи на Република България разгласи двама съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата. Руското посолство е известено с нота за решението, а двамата дипломати имат 72 часа да изоставен страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По-рано денем прокуратурата заяви, че основният прокурор Иван Гешев е уведомил въшния министър за събрани доказателства, че съветски жители с дипломатически имунитет са събирали секретна информация, представляваща държавна загадка от 2016-та година насам досега.

Те са търсили информация за проектите за рационализация на българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация на съветското военно разузнаване в Москва.

В известието си прокуратурата отбелязва и, че " за реализирането на противозаконната си активност двете лица са осъществявали контакти и с български жители, които са имали достъп до информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната. В избрани случаи на българските жители са обещавани и предоставяни финансови облаги. "

След сигнали от ДАНС, прокуратурата е почнала следствие, формирано е и досъдебно произвеждане, което е спряно поради дипломатическия им имунитет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР