Министерството на външните работи на Куба заяви, че е извикало

...
Министерството на външните работи на Куба заяви, че е извикало
Коментари Харесай

Куба извика американския посланик и обвини САЩ, че подклаждат протести

Министерството на външните работи на Куба съобщи, че е извикало най-високопоставения американски посланик на острова на среща след митинги през вчерашния ден, като упрекна посолството на Съединени американски щати в Хавана, че се пробва да провокира по-широкообхватно въстание против държавното управление и се намесва във вътрешните работи на страната, съобщи Ройтерс.

Най-малко на пет места в Куба, в това число във втория по величина град Сантяго, онзиден избухнаха митинги против траяли часове спирания на тока и дефицита на храна, оповестиха държавни медии.

Късно нощес американското държавно управление съобщи в своя обява в " Екс ", че следи митингите и предизвиква кубинското държавно управление да " зачита човешките права на протестиращите и да отговори на законните потребности на кубинския народ ".

Тези мнения накараха кубинското външно министерство да извика американския шарже д'афер Бенджамин Зиф за среща със заместник-министъра на външните работи Карлос Фернандес де Косио, " който публично изрази безапелационното си противоречие с интервенционисткото държание на държавното управление и клеветническите послания ", се споделя в изказване на ведомството.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че " е неуместно " да се загатва, че Вашингтон стои зад митингите, написа Българска телеграфна агенция.

Поредната замяна на обвинявания сред дългогодишните врагове акцентира към момента мразовитите връзки сред Куба и Съединени американски щати, които съвсем не са се подобрили, откогато президентът демократ Джо Байдън встъпи в служба през 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Куба през днешния ден повтори дългогодишните обвинявания на комунистическото държавно управление, че ембаргото от епохата на Студената война и другите наказания на Съединени американски щати целят да докарат кубинците до беднотия и да дестабилизират страната.

Вчерашните митинги, които кубински публични представители дефинираха като " уважителни ", бяха най-масовите митинги от октомври 2022 година насам, когато вследствие на урагана Иън електрозахранването на острова беше прекратено за близо седмица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР