Министерството на външните работи (МВнР) припомня на българските граждани, пътуващи

...
Министерството на външните работи (МВнР) припомня на българските граждани, пътуващи
Коментари Харесай

МВнР напомня: Пътуващите за Хърватия да предвидят въвеждането на еврото от 1 януари

Министерството на външните работи (МВнР) напомня на българските жители, пътуващи към Република Хърватия, да имат поради, че страната вкарва еврото като своя национална валута от 1 януари 2023 година.

Това е обвързвано и със надлежно адаптиране на софтуера на банките, магазинната мрежа, заведенията за хранене, хотелите и други, показват от Министерство на външните работи на уеб страницата си. До среднощ на 31 декември 2022 година всички заплащания в Хърватия следва да се правят в куни, а директно по-късно - в евро, с опция за заплащания в брой и в куни до 15 януари 2023 година

Българските жители пътуващи към страната, следва да имат поради, че от 1 януари 2023 година стартира събирането на пътните такси в евро, като всички тол станции са приспособени да употребяват новата валута. При преобразуването на цените на пътните такси операторът на Хърватските автомагистрали (HAC) ще закръгля сумите до един знак след десетичната запетая, до по-малка сума. HAC осведоми потребителите, че до среднощ на 14 януари пътните такси могат да се заплащат както в куни, по този начин и в евро, а от 15 януари единствено в евро.

По данни от Министерството на финансите на Хърватия се чака до 15 януари всички 4000 банкомата да бъдат приспособени и работещи с новата валута, като задължението за проявление на цените в двете валути (куни и евро) ще продължи до края на 2023 година През цялата 2023 година жителите ще могат да сменят куни в евро във финансовите институции, а по-късно в Хърватската национална банка. Банкноти ще може да се обменят без времево ограничаване, а монети - единствено през идващите три години. За подкрепяне на жителите елементарно да обръщат куни в евро и назад е основано мобилното приложение EuroHR, с калкулатор за конвертиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР