Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до колегите си

...
Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до колегите си
Коментари Харесай

Дълбока загриженост. Външно изпрати нота на Скопие заради антибългарски прояви 


Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до сътрудниците си в Северна Македония в която се показва “дълбока угриженост ” поради зачестилите през последните дни антибългарски прояви и постоянно потребление на лозунги против България.

От 10 дни насам в Скопие се организират митинги против така наречен френско предложение за повдигане на българското несъгласие над договарянията за евроинтеграция на страната. Те започнаха на 2 юли, откакто внесе в Народното събрание въпросния документ, който преди този момент.

Протестите са водени от северномакедонската опизиция, чийто водачи настояват, че френското предложение прокарва “българизация ” на страната им. Досега в Скопие бяха извършени 8 митинга, при които имаше конфликти с полицията. Много от стачкуващите назовават българите “фашисти ” и “татари ”.

В тази връзка в нотата на Външно се споделя, че тя съставлява отговор и на популяризирания антиевропейски разказ против одобряването на добросъседски връзки сред двете страни.

“Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в общественото пространство ескалират в миг, когато София и Скопие интензивно търсят път към градивен разговор и намиране на трайни взаимноприемливи решения в полза на европейската интеграция на РСМ и района ”, показват от Министерство на външните работи.

Българското министерство показва увереност, че “подобни прояви ще се трансфорат в част от предишното, а нашите две страни ще съумеят да отворят нова страница в връзките си, учредена на взаимно почитание и откровено другарство ”.

Междувременно в понеделник управителният орган на ръководещата партия в Северна Македония. То обаче към момента не е прегледано от северномакедонския парламент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР