Министерството на външните работи излезе с позиция във връзка с

...
Министерството на външните работи излезе с позиция във връзка с
Коментари Харесай

Външно министерство: РСМ едностранно тълкува исторически събития и ограничава основни права и свободи

Министерството на външните работи излезе с позиция по отношение на следващото посягане над български културен клуб в Северна Макенония.

" Министерството на външните работи следи с възходящо безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничение на правото на сдружаване на българите в страната.
На 16 март т.г. Комисията за приложимост на имена на персони в Северна Македония излезе с отрицателно мнение по отношение на потреблението на името на Иван Михайлов от страна на съдружие Културен център „ Иван Михайлов “- Битоля. Въз основа на това решение, министърът на правораздаването Кренар Лога е подписал решение, с което настояването за приемане на утвърждение за прилагане на името Иван Михайлов е отхвърлено с претекстовете, посочени в мнението на Комисията ", се споделя в позицията на Министерство на външните работи.

Същевременно, Централният указател в Северна Македония заяви, че е приел решение с което настояването са координиране на името от страна на съдружие „ Цар Борис III “ от Охрид е отхвърлено.

" Приетите през днешния ден решения от управляващите в Северна Македония имат директно отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в несъгласие с поетите от Скопие задължения в региона на правата на индивида и задължението за обезпечаване на равни права и свободи за всички жители, включително за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 година Европейският съд по правата на индивида излезе с неоправдателна присъда против Северна Македония за нарушение на член 11 от Европейска конвенция за правата на човека (право на сдружаване). В решението на съда се показва, че името на съдружие „ Радко “ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде одобрявано единствено по себе си като риск и опасност за публичния ред ", показват още от Министерство на външните работи.

Според наличната в общественото пространство информация, Централният указател на Северна Македония е предал за обзор на Министерството на правораздаването почти 17 000 неправителствени организации. В законоустановения период само сдружения Културен клуб „ Иван Михайлов-Битоля и „ цар Борис III “ са получили отрицателни решения по отношение на използването на определените от създателите им имена. Този факт идва да покаже, че небрежно признатите и без публично разискване промени в Закона за сдруженията и фондациите, с опция за ретроактивно използване, са направени с една единствена цел, а точно изтриване от Централния указател на две организации на българи в Северна Македония.

" Събитията от вчерашния ден за следващ път демонстрират нуждата от реализиране на обективно пояснение на историческите събития и персони от общата история сред България и Северна Македония. Именно за тази цел бе основана Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Днес ставаме очевидци по какъв начин едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат употребявани като мотив, въз основа на който управляващите да взимат решения за ограничение на съществени права и свободи.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 година Протокол от съвещание на Съвместната Междуправителствена комисия, основана на основа на член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, Северна Македония се е заела да подхваща ограничения за обезпечаване на ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на културата и идентичността на българската общественост в страната. България ще следи за осъществяването на поетите задължения ", се споделя още в изказването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР