Министерството на външните работи е обезпокоено, че все още не

...
Министерството на външните работи е обезпокоено, че все още не
Коментари Харесай

Има риск за навременната доставка на машините за гласуване зад граница

Министерството на външните работи е обезпокоено, че към момента не е получило достъп до машините за гласоподаване, които би трябвало да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Това съобщи на брифинг непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов.

" Изпитваме много съществено безпокойствие, тъй като към момента нямаме достъп до машините, а към този момент сме доста покрай изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота и няма проблеми. Сега, обаче, не можем на 100% да подсигуряваме доставката на машините изключително до по-далечните секции в Съединени американски щати и Канада ", сподели Кондов.

Той посочи, че даже Министерство на външните работи да не успее да изпрати машини за гласоподаване до всички набелязани секции, това няма да повлияе на изборния развой, тъй като има опция и за гласоподаване с хартиена бюлетина.

На изборите на втори април ще бъдат открити 738 изборни секции зад граница в 62 страни. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56.

В 245 секции зад граница е планувано слагането на машини за гласоподаване. Най-много - 97 от тях, са в Турция, 36 в Германия и 35 във Англия.

Според новите условия на Изборния кодекс във всяка една секция ще има представител на страната, поради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от чиновници на дипломатическите и консулските ни представителства. Около 1900 са партийно декларираните места в секционните изборни комисии. 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в съответните страни.

Адресите на секциите са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи, само че те може да се трансформират заради проблеми с местоположението. Затова от Министерство на външните работи приканват българските жители в деня на изборите да съветват окончателния адрес на секцията преди да отидат да гласоподават.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР