Министерството на туризма закъснява с мерките за подкрепа на бизнеса

...
Министерството на туризма закъснява с мерките за подкрепа на бизнеса
Коментари Харесай

Сметната палата: Министерството на туризма закъснява с подкрепата към бизнеса

Министерството на туризма закъснява с ограниченията за поддръжка на бизнеса по време на пандемията, оповестиха от Сметната палата. В резултат от осъществения одит, на министъра на туризма се дават осем рекомендации, осъществяването на които да докара до по-голяма успеваемост на работата в процеса по администриране на държавните помощи и за обезпечаване на мониторинг и оценка на успеваемостта на схемите за тях. Министърът би трябвало да предприеме ограничения за осъществяване на рекомендациите и да уведоми документално за това ръководителя на Сметната палата в период до 31 юли 2024 година

Седем характерни ограничения за поддръжка на туристическия бранш са приложени от Министерството на туризма (МТ) за интервала от 1 февруари 2020 до 31 декември 2021 година Те са на обща стойност 149 милиона лв., осъществени са посредством схеми и процедури за даване на безплатна финансова помощ и са финансирани със средства от държавния бюджет и Оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност " 2014-2020 година  

" Браншовите и професионалните организации в бранша правят оценка политиките на МТ като пасивни, а дейностите на министерството – като закъснели. Причината е, че идентифицирането и осъществяването на подобаващи ограничения за поддръжка на туризма се явява съществено предизвикателство пред Министерството на туризма, което не разполага с задоволителен административен потенциал за тяхното създаване и осъществяване ". Това е заключението на Сметната палата след осъществен одит " Ефективност на ограниченията в поддръжка на туризма за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19 " за интервала от 1 февруари 2020 година до 31 декември 2021 година

Недостатъчно своевременното и целеустремено подкрепяне съгласно Сметната палата се дължи на: 

•           Липса на задоволителен административен капацитет 

•           Слабости при създаването на дизайна на мерките; 

•           Недостатъчно целеустремено информиране на заинтригуваните лица; 

•           Пропуски в работата на оценителните комисии;

•           Липса на надзор при целевото разходване на средствата от подкрепените лица за част от схемите.   

Констатациите на Сметната палата:

До началото на пандемията администрирането на държавни помощи е несвойствена активност за Министерството на туризма и по време на пандемията е осъществявано с наличната във ведомството експертиза. Не са подхванати дейности за одобряване на ред и процедури за ясно систематизиране на отговорностите и наложителните стъпки при създаването на дизайна на схемите за държавна помощ, тяхната поредност и периоди за осъществяване, тъй че да се подсигурява реализиране на успеваемост на дейностите на администрацията. С огромно забавяне се регламентират функционалностите на министъра като админ на държавни и минимални помощи. Остава обаче нуждата от одобряването на правилник по всеки един от стадиите на обмисляне, създаване, осъществяване, настоящо наблюдаване, отчитане и докладване на резултатите.  

Министерството на туризма не е направило разбор, който да приоритизира браншовете в туризма, най-силно нуждаещи се от спомагателен запас за оцеляване в изискванията на пандемията. По тази причина по-голямата част от процедурите/схемите за подкрепяне не са инициирани от министерството, а са вследствие на дейности на други заинтригувани страни и това в някои случаи е оказало отрицателен резултат при насочването им.  

Така да вземем за пример, вследствие на незадоволително ефикасна връзка сред виновните органи на законодателната и изпълнителна власт, промените по схемата Държавна помощ за туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм, са довели до неколкократно прекъсване и обновяване на нейното осъществяване. Причините са свързани с изискването схемата да се ползва единствено за туроператори, употребяващи въздушни превозвачи с български лиценз, несъмнено от Европейската комисия като дискриминационно.

От всички съответно ориентирани единствено за туристическия бранш ограничения, само предлагането да се дават ваучери на потребителите на туристически пакети, анулирани заради пандемията, като сурогат на възобновяване на предплатени от тях суми към туроператори и туристически сътрудници, е инициирано от Министерството на туризма.  

От Министерството на туризма не е осъществена навременна оценка за нуждата от целеустремено финансово подкрепяне на туроператорите и туристическите сътрудници, въпреки че е налице информация за забележителния размер на общата стойност по предплатени и неосъществени туристически пакети от към 250 млн. лева, формиращи отговорности към над 200 000 клиенти и снабдители. В резултат на това схеми за обезпечаване на запас за погашение на дължими суми за неосъществени пътувания са въведени сред 6 и 9 месеца след оповестяване на изключителното състояние в страната, а безвъзмездната финансова помощ е получена от бенефициентите 12  месеца след оповестяване на пандемията.  

Не са подхванати своевременни дейности и за поддръжка на лицата, осигуряващи допълващи туристически услуги, като екскурзоводи, планински водачи и други. Едва 11 месеца след оповестяване на изключителното състояние в страната, министерството на туризма започва план по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 за поощряване на заетостта на екскурзоводи и планински водачи, членуващи в сдружения и асоциации. В резултат на това, макар че договорите с изпълнителите на плана - сдружения на екскурзоводи и планински водачи - са подписани в границите на шест месеца от пускане на мярката, средствата по нея не са изплатени повече от 2 години след оповестяване на пандемията.  

При създаване на дизайна на ограниченията са позволени разнообразни пропуски, забавяния, а в някои случаи и несъответствия с условията, което основава усложнения за лицата, извършващи оценяване на заявленията/проектните оферти и реализиране на надзор.

Допуснати са недостатъци в процеса и осъществяването на стартираните схеми и процедури за поддръжка, като не се подсигурява във всички случаи заслужено и целеустремено подкрепяне в сходство с потребностите на предприятията от туристическия бранш.

Първите дейности за обезпечаване на задоволителен административен потенциал и на финансов запас и оферти за наемане на външни специалисти са подхванати от Министерството на туризма едвам след стартирането на схемите и процедурите. Така да вземем за пример при първата оповестена скица за държавна помощ за туроператори с чартърни полети, анализът, с който е оценена невъзможността на министерството да се оправи с спомагателния размер работа по даването на помощта, е осъществен едвам 5 месеца след пускане на схемата.

Липсва явен правилник на осъществяване на инспекциите за допустимост и това води до използване на нееднакъв метод и друго отнасяне на претендентите при оценка на заявленията/проектните оферти.

Времетраенето от подаване на заявката до погашение на помощта по обособените процедури/схеми лишава сред 33 и 87 дни, като най-съществено закъснение се следи при процедурата " Подкрепа на предприятия, регистрирани като туроператор или туристически сътрудник " и по схемата  " Държавна помощ за лица, извършващи туроператорска активност за възобновяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година  

Независимо от положените старания от Министерството на туризма, не са подхванати задоволителни дейности за по-ефективно потребление на финансовия запас, избран за подкрепяне в изискванията на рестриктивните мерки от пандемията от COVID-19. Преобладаващата  част от поддръжката за туризма – 59 на 100, е за погашение на обезщетения за опазване на заетостта посредством инструментите за незабавна поддръжка на бизнеса в секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Туроператори и сътрудници ". Подкрепени са съвсем всички сектори в туризма като се изключи екскурзоводи, планински водачи и други, предоставящи спомагателни туристически услуги, макар че са измежду най-засегнатите в туристическия отрасъл поради анулацията на проведените пътувания.  

Недостатъчно високият дял на договорирани и изплатени средства по три от седемте схеми за подкрепяне с държавна помощ, както и неналичието на контрактувани и изплатени средства по две от схемите демонстрира недостатъци в прогнозирането и планирането на бюджета и реализацията на схемите.

Създадената тежка обстановка за туристическия бранш в изискванията на COVID-19 изисква предприемане на навременни и съответни дейности от министерството на туризма. Липсата на иницииращи дейности за идентифициране на подобаващи ограничения и позволените недостатъци не подсигуряват в задоволителна степен обезпечаването на навреме и целеустремено подкрепяне в сходство с потребностите на заинтригуваните страни и са причина за преобладаващата отрицателна оценка на бенефициентите за непълнота и несвоевременност на предоставената поддръжка, е заключението в отчета на Сметната палата.

В одитирания интервал 1 февруари 2020 година - 31 декември 2021 година министри на туризма бяха Николина Ангелкова, Марияна Николова, Стела Балтова и Христо Проданов (от средата на декември 2021 г.).


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР