Министерството на туризма спешно ще предложи на Министерски съвет да

...
Министерството на туризма спешно ще предложи на Министерски съвет да
Коментари Харесай

Напрежение сред хотелиери в Слънчев бряг заради неизплатени средства за настаняване на украински бежанци

Министерството на туризма незабавно ще предложи на Министерски съвет да се изплатят над 9 млн. лв. на хотелиерите

Недоволство в Слънчев бряг поради неизплатени средства към хотелиерите по програмата за настаняване на украински бежанци, предава Българска национална телевизия. Повечето от тях към този момент 9-ти месец не се получавали никакви пари. Хотелиерите заплашват, че ще накарат украинците да изоставен хотелите, тъй като ще банкрутират. Последва бърза реакция от министерството на туризма, което незабавно ще предложи на Министерски съвет да се изплатят над 9 млн. лв. на хотелиерите.

Хотелът на Красимир Белорешки се грижи за стотици украински бежанци, само че от ноември чака пари от страната за тяхната прехрана.

„ Не знам за какво се отнасят като мащеха към нас. Досега такова закъснение не е имало. Данъците се натрупат, дължа 100 хиляди лева Данък добавена стойност, дължа 100 хиляди лева месни налози “, сподели Красимир Белорешки, хотелиер.

Някои от хотелиерите споделят, че са пред банкрут поради забавянето.

„ Много е комплицирано да разбираем на бежанците, че не сме получили заплащане и те би трябвало да освободят нашите хотелски стаи. Става спор. Има хора, които реагират доста остро и влизат в скандал с нас, има и такива, които стартират да плачат “, уточни Елена Андонова, хотелиер.

„ А съм към този момент стара, единствените ми пари са от пенсията ми. Какво жилище мога да намеря, къде да отида. Няма къде. От домът ми в Донецк съвсем нищо не е останало ", описа Людмила Гродинина.

„ В Украйна имахме личен бизнес и личен дом. След войната загубихме всичко “, сподели Сергей Околелов.

„ Имаме три деца. Сами не можем да ги изхраним, в случай че би трябвало да плащаме квартира. Никой няма да ни я подари “, споделя Лиля Околелова.

„ Държавата им е споделила, че поема грижи за тях и счита, че ние го вършим на лична глава. Вече започнахме да сме доста като благотворителна идея, тъй като няма към този момент сътрудник, който да е без заем. Сами се досещате, че разноските за ток, вода, храна, заплати си вървят “, Виолета Галева, хотелиер.

От Министерството на туризма споделиха, че плануват средствата от ноември до февруари да бъдат преведени по неотложност, само че първо Министерският съвет би трябвало да одобри решение за одобрение на помощта. Предвидени са над 9 млн. лв..


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР