Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на промените

...
Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на промените
Коментари Харесай

Специализирано звено ще прави провери по плажове и хотели

Министерството на туризма разгласява за публично разискване плана на измененията в Закона за туризма (ЗТ). Корекциите са свързани преди всичко с нуждата до 1 януари 2018 година в националното ни законодателство да бъде транспонирана Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета за пакетните туристически пътувания и обвързваните пътнически услуги, показват от ведомството.

В Закона за туризма се оферират също промени за понижаване на административната тежест при даване на услуги по него, както и за осъществяване на Решение 338 на Министерския съвет за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса.

Премахва се условието за показване за някои публични удостоверителни документи на книжен притежател, като се планува да се вкара нов формуляр „ заявление-декларация “, което в главната си част има декларативен темперамент. Отпада условията за показване на документи или техни копия за Организация за ръководство на туристически регион, за сдруженията в процедурата по регистриране в Националния туристически указател, а също и при регистриране в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Отпада условието за показване на Декларация по пример за регистрация в Търговския указател, както и декларация, че едноличният търговец не е подложен под забраняване. Предвижда се да отпадне условието за показване на информация за професионалната и езиковата подготовка на личния състав в някои обекти.

Друга значима част от корекциите в закона са свързани с нуждата от основаване на профилирано звено за надзор към министъра на туризма. То ще прави регулярни и инцидентни инспекции, ще ползва административни ограничения и ще сформира актове за нарушавания.

На съображение Закона за нормативните актове срокът за оферти и мнения по ЗИД на Защитена територия е 14 дни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР