Министерството на туризма подчертава, че не е включвало прочутия смилянски

...
Министерството на туризма подчертава, че не е включвало прочутия смилянски
Коментари Харесай

Министерството на туризма: Смилянският фасул е гордост за целия Родопски край

Министерството на туризма акцентира, че не е включвало фамозния смилянски боб в листовка или издание. Салатата от смилянски боб е измежду най-характерните и обичани специалитети в Родопите и по тази причина бе предложена да бъде част от една от 12-те винено-кулинарни дестинации на България, които Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите показаха като концепция, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Този характерен артикул влезе в единствената за Родопите дестинация дружно с други присъщи за района специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и прочие, които не са характерни единствено за обособени селища. Редица естествени и културни забележителности – като долмените и тракийските светилища да вземем за пример, също са характери за целия район, а освен за покрайнините на обособени негови села или градове. Това е и задачата на плана – да улови духа и общото за географските елементи на България.

Забележително е, че тези артикули се загатват в дестинациите, а това ще направи района още по-популярен. Всяко ненужно и безусловно вторачване на локалните общности би помрачило положителния план и задачата на плана – да улови духа и общото за географските елементи на България.

В този смисъл смилянският боб несъмнено е завладяване на Смилян, само че е горделивост за целия Родопски край.

Проектът за винено-кулинарните дестинации не е финален, нито е листовка или издание, а идейно предложение на двете министерства, което занапред ще се разисква обществено в елементи. На идни 6 кръгли маси по райони той ще се доразвие и конкретизира. Местните общности са специалистите, които ще уточняват детайлите по плана и несъмнено ще се вземе под внимание тяхното мнение, в това число дали да се употребява думата боб или фасул. Едва тогава планът ще бъде финализиран.

Началните оферти за присъединяване в дестинациите бяха посочени от експерти в кулинарния и винения отрасъл взаимно с специалисти на Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е не да се предлагат предпазени и патентовани марки, а да се усетят ароматът и усетът на обособените географски области на страната, които вършат пребиваването в тях незабравимо, показват още от Министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР