Министерството на труда и социалната политика ще инвестира близо 1

...
Министерството на труда и социалната политика ще инвестира близо 1
Коментари Харесай

МТСП инвестира 1 млрд. лв. за обучения по дигитални умения до 2026 г.

Министерството на труда и обществената политика ще влага близо 1 милиарда лева до 2026 година в образования за повишение на цифровите умения на хората. Това разгласи министър Иванка Шалапатова по време на посещаване в обучителния център на Европейския дигитален иновационен хъб " Тракия " в Пловдив.

Средствата са планувани поради статистики, които демонстрират, че страната ни изостава както във връзка с развиването на цифровата стопанска система, по този начин и при подготовката на работната мощ за нея. Според Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото България е на 26-о място в Европейския съюз в Индекса за цифрова стопанска система.

Нисък е и процентът на дребните и междинни предприятия, които влагат в образование на своите чиновници, точно в региона на цифровите пълномощия, означи Шалапатова.

Тя приветства напъните на Съюза за стопанска самодейност, Института по осведомителни и информационни технологии, Българската асоциация по киберсигурност, Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " и Община Пловдив, ангажирани със основаването на новаторския хъб. " Подобни пространства дават опция на младежите да се образоват освен на цифрови пълномощия, само че и да се научат по какъв начин да се пазят във виртуалното пространство ", акцентира министърът.

До момента в центъра базови умения по киберсигурност са придобили и 30% от чиновниците на община Пловдив, както и работещи в дребни и междинни предприятия в района. Министър Шалпатова подчертава върху опцията с изключение на администрацията на локалната власт, Хъбът да се употребява за повишение на цифровите пълномощия на всички нуждаещи се от спомагателна подготовка структури.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР