Министерството на труда и социалната политика (МТСП) стартира кампания за

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) стартира кампания за
Коментари Харесай

До 27 юли могат да се подават проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) започва акция за набиране на планове, които ще се финансират по Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност на хора с увреждания. Документи могат да се подават от 26 април до 27 юли 2022 година.

По Компонент 1 на програмата ще се финансират планове за налична жилищна среда посредством създаване и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори, които улесняват напредването на хората с увреждания. МТСП ще отпуска до 100 000 лева за всяко утвърдено планово предложение. В случаите, когато тяхната стойност е по-висока, претендентите ще могат да съфинансират осъществяването на допустимите действия.

По програмата могат да аплайват притежатели на жилища с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидни колички, с непрекъснат или сегашен адрес в същата постройка. Допустими претенденти са и сдружения на притежателите в етажната благосъстоятелност в многофамилни жилищни здания, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с непрекъснат или сегашен адрес в същата постройка.

Одобрените планове по съставен елемент „ Лична подвижност “ ще се финансират с до 8000 лева Средствата се отпускат за преустрояване на лек автомобил за човек с трайни увреждания и монтиране на помощно оборудване за качване и събаряне на инвалидна количка. За пръв път по програмата МТСП ще финансира закупуване на лек автомобил, пригоден за водачи с трайни увреждания. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс.

Право да аплайват по Компонент „ Лична подвижност “ имат хора с трайни увреждания, с потвърден недостиг на долни и/или горни крака и решение на органите на здравната експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат водачи.

През предходната година по програмата са финансирани 131 плана в 36 общини. С тяхното осъществяване е основана налична жилищна среда за близо 200 души с увреждания. Отпуснати са и средства за преустройството на 5 коли за водачи с увреждания.

Общият бюджет на Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност за 2022 година е 2,5 млн. лева Средствата са увеличени с 500 000 лева спрямо предходната година.

Подробна информация за изискванията и документите за кандидатстване по двата съставния елемент може да се откри на интернет-страницата на МТСП (www.mlsp.government.bg графа „ Политики “, категория „ Хора с увреждания “, секция: „ Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност ”) или на следния линк: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-mobilnost-1.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР