Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще разработи национална

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще разработи национална
Коментари Харесай

Разработва се дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) ще създаде национална цифрова платформа за преводачески услуги от и на български жестов език с финансиране по Програма " Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година, заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Николай Найденов на среща с президента на американския университет " Галодет “ Роберта Кордано и представители на фондация “Заслушай се ", Deaf.bg.

Дигиталната платформа за видео-жестов превод ще бъде построена в партньорство с Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за обществено подкрепяне и глухата общественост в България. Чрез основаването ѝ ще се подкрепят глухите и сляпо-глухите хора в тяхното всекидневие. Тя ще им обезпечи по-лесен достъп до обучение и образование и ще сътвори условия да са по-самостоятелни и да се включват по-пълноценно на трудовия пазар и в обществото. Платформата ще дава директна налична връзка за обслужване на глухи и сляпо-глухи лица, което ще способства за използването на Закона за българския жестов език чрез ефикасен метод за връзка на български жестов език благодарение на актуалните осведомителни технологии.

По време на срещата бяха разисквани опциите за продан на опит и положителни практики сред МТСП и университета " Галодет “ за подготовката на глухи експерти по жестов език и за стимулиране на тяхната трудовата реализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР