Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува информационен бюлетин

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува информационен бюлетин
Коментари Харесай

МТСП публикува информационен бюлетин в областта на доходите и жизненото равнище за третото тримесечие на 2022 г.

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) разгласява информативен бюлетин в региона на виталното ниво и приходите за третото тримесечие на 2022 година

В него се съдържат данни за брутния вътрешен артикул на България, инфлацията, работната заплата и наетите, икономическата интензивност на популацията, приходите и разноските на семействата. Пълният текст на бюлетина може да видите на следния линк: .

Според статистическите данни междинната работна заплата в България e 1 743 лева през третото тримесечие на 2022 година Нарастването й е с 14,7% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В София междинната работна заплата е най-висока – 2 390 лева или с 37,1% по-висока от междинната за страната. За тримесечието максимален растеж на междинната заплата в съпоставяне със същия интервал на 2021 година се следи във Враца – 17,6% и Видин – 17,4%. Най-малко е нарастването на междинната заплата в Смолян – с  7,2%.

В интервала юли-септември 2022 година в осем стопански действия междинните заплати са над междинните за страната, като в тях работят към 32,6% от всички наети, демонстрират данните в осведомителния бюлетин на МТСП. Най-високи междинни работни заплати се регистрират в „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули, далекосъобщения “ – 4 191 лева, в „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ – 2 554 лева, във „ Финансови и застрахователни действия “ – 2533 лева, в „ Професионални действия и научни проучвания “ – 2379 лева За икономическа активност „ Добивна индустрия “ регистрираната междинна работна заплата е 2 358 лева, в „ Държавно ръководство “ е 2118 лева, в „ Образование “ е 1809 лева, в „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ междинната работна заплата е 1784 лева.    

По експертни данни през трето тримесечие на 2022 година наети по трудово и служебно правно отношение са 2,28 млн. души. Общият приход приблизително на човек от домакинство през третото тримесечие на 2022 година е 2346 лева и нараства с 21% по отношение на същото тримесечие на миналата година. В структурата на общия приход с най-голям условен дял е приходът от работна заплата (53,3%), следван от приходите от пенсии (34.2%) и от независима претовареност (4.9%). 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР