Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ предлага промени

...
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ предлага промени
Коментари Харесай

Улесняват хората увреждания! Ето как

Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията /МТИТС/ предлага промени в Наредба номер 6 от 2008 година за универсалната услуга по Закона за електронните известия.

Промените ще обезпечат достъп до услугите на Единния европейски номер 112 за хората с увреждания, равносилен на този за другите консуматори, показват от МТИТС. Предложението за смяна е оповестено през днешния ден на Портала за публични съвещания към Министерския съвет. Предложения се одобряват до 3 август. Предлага се по искане на крайни консуматори с увреждания на слуха или говора да се обезпечават подобаващи електронни устройства, надлежно - профилиран програмен продукт, осигуряващ, според от техническите благоприятни условия, текстова или различен тип негласова връзка.

Устройствата би трябвало да дават опция за достъп на потребителите с увреждания до единния европейски номер 112. Предлаганата мярка не обгръща всички типове увреждания, избрани в Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации (UNCRPD) във връзка с достъпността, само че е първа стъпка в тази посока, показват от МТИТС.

Резултатите от годишния мониторинг на службите на Европейската комисия демонстрират, че през 2016 година 24 страни на Европейски Съюз (в това число Исландия) са въвели различни на гласовите известия способи за достъп до 112 (кратки текстови известия, факс, профилирани приложения, опция за превръщане на тирада в текст и назад.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР