Министерството на транспорта и съобщенията е подготвило проекти за последната

...
Министерството на транспорта и съобщенията е подготвило проекти за последната
Коментари Харесай

Доставка на съвременни влакове заложена в Плана за възстановяване и устойчивост

Министерството на превоза и известията е подготвило планове за последната версия на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), сподели Виктор Чаушев, консултант на министъра на превоза и известията Николай Събев по време на полемика на този проект в Министерството на финансите.

За осъществяването на плановете по този проект сме лимитирани във времето - крайният период за доклад е 30 юни 2026 година, сподели Чаушев. Затова залагаме единствено на планове, за които сме сигурни, че можем да осъществим, уточни съветникът на министъра.

Първият план е за покупка на мотриси за постоянно обслужване на регионите към огромните градове - вид " Ес Бан ". Проектът е на стойност 373 милиона лв., като има и вноска в държавния бюджет.

Следващият план е за жп превоза по главните посоки за доставка на електрически влакове, сходни на " интерсити влакове ", които могат да развиват скорост до 200 км/час Ще бъдат купени и 18 електрически локомотиви за маневрени действия в депата.

Предвиждаме въвеждане на европейска система на ръководство на железопътната активност в правата Русе - Каспичан. Такава система не би разрешила нещастието, която стана в Хитрино (през 2026 година), сподели Чаушев. Ще бъде обезпечено съоръжение на мотрисните влакове за всички железопътни превозвачи, което да увеличи проходимостта на пътните сектори, добави той.

В проекта е заложено създаване на интермодален терминал в Русе, който да се даде след това на концесия, която да подкрепи товарооборота в Северна България.
Другият огромен план, който към този момент е в напреднала фаза е за столичния метрополитен за удължение на третата линия от жк " Хаджи Димитър " до жк " Левски " като правата е с дължина три километра с три метростанции.

Много от огромните железопътни планове са мощно закъснели и въвеждането им би облекчило трафика. В момента да вземем за пример правата София - Перник е най-натоварената в страната, показаха от транспортното министерство.

Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев сложи през днешния ден началото на публични препоръки по проекта. В рамките на няколко поредни полемики с представители на заинтригуваните страни ще бъдат разисквани плановете, включени в проекта. Първият подобен съвет се състоя от 14:00 часа през днешния ден в Министерството на финансите. Той беше отдаден на плановете в областите на опазването на здравето и на транспортната инфраструктура. След него, от 15:00 часа, вицепремиерът Василев и ангажираните институции и неправителствени организации ще дискутират целите по Плана в областта на енергетиката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР