Министерството на транспорта и на образованието най-после започнаха истинска реформа

...
Министерството на транспорта и на образованието най-после започнаха истинска реформа
Коментари Харесай

Лицево разпознаване заменя селфито на кормуването

Министерството на превоза и на образованието най-сетне започнаха същинска промяна в образованието и изпитите за водачи, въвеждане на ред и да се ограничи корупцията. Това разяснява в изявление за БГНЕС притежателят на автошкола Красимир Георгиев.

„ Най-важният резултат от тази промяна е да се понижи броят на убитите младежи. Защото, по-възрастните водачи са изпуснати, обучавани са по една остаряла система, да не кажа без система. И този месец сме очевидци на млади починали водачи единствено няколко дни откакто са получили книжката си от КАТ. Това какво ви приказва на вас –подготовката не е задоволителна. Този път страната в лицето на МОН и Министерство на превоза не можем да ги виним “, безапелационен в Георгиев.

Двамата министри Вълчев и Желязков обявиха ясната си воля за смяна, макар ожесточената битка на статуквото, добавя той.

„ Тук се появи една нова специалност в нашия отрасъл –рентиерство. 10-12 инструктори с техните коли работят към притежател на позволение и дават по избрана сума за всеки курсист. Притежателят на разрешителното без да прави каквото и да е образование осъществя облага в порядъка сред 7000 – 10000 лв. на месец. Сами разбирате, че в случай че години наред получавате такива суми и в случай че някой в този момент реши да прекъсне този паричен поток ще излезете да протестирате “, изясни схемата Красимир Георгиев.

Какво е новото при изпитите?

Новото е, че контролът към този момент няма да се реализира от човешкия фактор и няма да има интервенция. Въвежда се електронна система „ Досега по какъв начин беше – отиват едни инспектори ревизират инструктор, влизат взаимоотношения и са удовлетворени – нередовните стават удовлетворени, а тези, които реализират контрола си потеглят с едни прилични приходи “.

Собственикът на автошколата изясни е уверен, че новата система е изцяло справедлива, неподкупна. Тя ще наблюдава в действително време маршрута на автомобила с курсиста и инструктора, упражнението, което се отработва, изминатите километри, междинната скорост за часа и оптимално достигната скорост.

Преди започване тутакси инструкторът показва какво упражнение ще бъде отработено – кормуване по автомагистрала, градско или паркиране. Системата споделя ОК. Тук се появява другият проблем- някои курсисти са доста изобретателни и изпращат различен човек да покрие упражненията. За да се приключи тази порочна процедура – беше въведено така наречен селфи на курсиста. „ С него започва часът и с него приключва – по време на самия час системата си работи и никой не си гледа телефоните, не записва лица, гръдни обиколки и прочие “, изясни Георгиев. След като е въведено селфито незабавно се появили шепа хора, съгласно които то е в нарушаване. В тази връзка страната ще вкара лицево различаване на кормуването – по този начин както е на теоретичния изпит пред ДАИ.

Родителски надзор при шофьорския курс

Много значим миг в електронния надзор е, че родителите ще имат свободен достъп до системата и ще имат информация за образованието на тяхното дете какви упражнение отработва и по кое време и къде е било на кормуване, ще могат да дават оценки за качеството на услугата.

За съпоставяне Красимир Георгиев сподели по какъв начин е в този момент и извади същински образователен картон. На него би трябвало да се попълня дата и час на кормуване, фамилия и автограф на преподавателя. Масова процедура обаче е в картона да попада единствено автограф на курсиста, който нормално го разписва вкупом, че си е получил часа. Така, в картона има 31 подписа, колкото са нужните часове по ръководство на МПС. „ Ето това желаят протестиращите да остане вечно “, изясни той.

Всички тези промени в изпитите изрично няма да оскъпят курсовете. „ Нека е ясно това нещо ще коства нула лв. на автошколите. И в случай че някоя от школите изтъкне това като претекст значи ще злоупотреби “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР