Министерството на търговията на САЩ днес актуализира и разшири ограниченията

...
Министерството на търговията на САЩ днес актуализира и разшири ограниченията
Коментари Харесай

САЩ с нови ограничения върху износа за Китай на компютърни чипове

Министерството на търговията на Съединени американски щати през днешния ден актуализира и разшири рестриктивните мерки върху продажбата на Китай на високотехнологичи компютърни чипове и на технологии за тяхното произвеждане, съобщи Асошиейтед прес.

Въвеждането на новите експортни ограничавания идва, откакто преди към година Вашингтон наложи рестрикции, целящи да предотвратят опциите на Пекин да придобие високотехнологични полупроводници, които може да се употребяват за военни цели и за основаването на технологии с изкуствен интелект.

" Ограниченията няма да включват огромна част от полупроводниците, (които се употребяват за производството на електроника - бел.ред.). При пораждане на закани за националната сигурност или за нарушение на човешките права обаче, ние ще действаме уверено и в съгласие с нашите съдружници ", съобщи министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо, представен от Българска телеграфна агенция. 

С новите ограничавания се вкарва условие да бъдат открити възможни опити на Китай да придобие чипове с допустима двойна приложимост, които могат да бъдат употребявани при основаването на военни технологии, даже и да не подлежат на възбрана за експорт за азиатската страна.

Новите правила плануват допустимо налагане на експортни ограничавания на компании, които са основани в самоуправляващия се китайски административен регион Макао, както и в която и да е друга територия или страна, против която е наложено оръжейно ембарго от страна на Съединени американски щати. По този метод се цели попречване на реекспорта за Китай на високотехнологични чипове, чийто експорт за азиатската страна е неразрешен от американските управляващи.

Установява се ограничаване за износа на чипове, които надвишават несъмнено равнище на " компактност на продуктивността ". Това е разбиране, с което се дефинира изчислителната мощност на даден полупроводник. Целта на тази мярка е да бъдат осуетени опитите на някои компании да заобиколят рестриктивните мерки за експорт на съвременни чипове за Китай, като употребяват чиплети. Най-общо казано, това са чипове с по-малка изчислителна мощност, от които може да бъде основани мощни високотехнологични полупроводници, като тези, чийто експорт и преди беше неразрешен за азиатската страна. Експортът на чиплети на процедура заобикаляше възбраната за експорт на съвременни чипове за Китай, съгласно американски представители.

Новите ограничения ще блокират опцията на американската корпорация " Енвидиа " (Nvidia) да продава на китайския пазар чипове от моделите " Ей 800 " (A800) и " Ейч " 800 (H800), съгласно почитан представител на администрацията във Вашингтон, представен от Ройтерс.

Актуализираните и разширени ограничавания, признати от американското министерство на търговията, плануват и нови ограничения, чиято цел е да затруднят Китай да създава високотехнологичи компютърни чипове в трети страни.

Разширен е и описът на индустриалното съоръжение, което попада под ударите на експортните ограничавания, защото може да бъде употребявано за производството на високотехнологични полупроводници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР