Министерството на регионалното развитие и благоустройството удължава до 31-ви март

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството удължава до 31-ви март
Коментари Харесай

Заради опасения от застрояване се удължава срокът за консултации по устройствения план на Царево

Министерството на районното развиване и благоустройството удължава до 31-ви март тази година периода за осъществяване на съвещания по екологичната оценка на план за Изменение на Общ организационен проект (ИОУП) на Община Царево.
Променя се и датата за публично разискване на плана, Доклада за екологична оценка, Доклада за оценка на съвместимостта и всички приложения към тях. То ще се организира на 13.04.2020 година от 17:30 часа в залата на читалище „ Георги Кондолов “, гр. Царево.
В сходство с условията на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие, в качеството на възложител, разгласява известие за разкриване на процедура за осъществяване на съвещания по направения отчет за екологична оценка (ЕО) на плана за ИОУП на Община Царево. Първоначално бе планувано те да се проведат от 14.02.2020 година до 16.03.2020 година и за осъществяване на публично разискване на 23.03.2020 година
Поради постъпило в министерството предложение от кмета на Община Царево за удължение на тези периоди, поради огромния публичен интерес и с оглед обезпечаване на транспарантно осъществяване на процедурата, те се трансформират, показват от Министерство на регионалното развитие.
Опасения от презастрояване
Новият общ организационен проект на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк " Странджа ". От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, прецизира в известие самодейността " Зелени закони ".
Природозащитниците прецизират, че това планува новият общи организационен проект (ОУП) на на община Царево, оповестен за публично разискване.
От 22 години Община Царево се пробва посредством общия организационен проект да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от естествен парк " Странджа ", означават от " Зелени закони ". Сагата през тези две десетилетия включва смяна в закони, подправени документи, всеобщи митинги в София, решения на висшия съд, избавяне на естествения парк от изцяло изтриване, интервенция на Европейската комисия.
Общите устройствени проекти (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за обмисляне на територията. Преди две години общинските съветници в Царево дадоха утвърждение за разработване на проект за застрояване имот от 22 169 кв. м в местността Силистар. Предложението на кмета Георги Лапчев беше да се създаде обстоен организационен проект (ПУП) за аграрен парцел на сдружението " Ню Билдинг Естейтс " ЕООД, който, съгласно информация на уеб страницата " Бивол ", да му разреши да го застрои с вилни здания.
Този Подробен устройствен план за застрояване на най-южния песъчлив плаж на България и сега е в действие, защото жалбата, която през 2018 година регионалният шеф заведе против решението на община Царево, е отхвърлена от съда. Това се е случило с Определение № 14712 ОТ 29.11.2018 Г. на Върховния административен съд, защото регионалният шеф не е измежду признатите от Закона за устройството на територията заинтригувани лица, които имат право да апелират такива решения.
В разбора си за " Зелени закони " специалистът Тома Белев отбелязва, че към този момент утвърдени подробни устройствени проекти могат да бъдат отхвърлени от общината при приемане на Общ устройствен план. При тази " нулева догадка " теоретично общината може да реши, че досегашните зони за урбанизация са задоволителни и да не планува разширението на площите за строителство, както и да анулира по-рано утвърдени Подробен устройствен план. Случаят с община Царево обаче не е подобен - в действие остава и признатият през 2018 година Подробен устройствен план за Силистар, който е включен в предлагания нов общ организационен проект на общината. А и общината прибавя нови " зони за урбанизация ".
Мотиви за застрояването - няма
Дългогодишният специалист на " WWF-България " Катерина Раковска цитира, че съгласно стр. 242 на отчета по екологична оценка на Общия организационен проект на община Царево категорично се показва: " Жилищните територии в актуалните граници на обитаемоте места са предостатъчни, като следва да се означи и огромният дял на необитаемите жилища - към 62.6%, множеството от които вили, жилища и къщи за отмора, формиращи забележителен дял от местата за настаняване. "
Раковска прецизира пред " Дневник ", че и в стр. 67 от отчета по Екологична оценка на плана за организационен проект се цитира и Националната тактика за стабилно развиване на туризма, в която категорично е записано, че измежду главните " негативи за бранша, отнасящи се и за община Царево ", е посочено преди всичко точно презастрояването.
В същото време предвижданията са за нови планови площи за следните устройствени зони: вилни, курортни и разширения на жилищни зони.
Къде да намерите информация
Съобщението за осъществяване на консултациите дружно с текстовите и графични материали в дигитален тип са оповестени на:
- на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие на адрес: https://www.mrrb.bg/bg/konsultacii-po-eo-na-proekta-za-izmenenie-na-oup-na-obstina-carevo/;
- на интернет страницата на Община Царево на адрес: http://www.tzarevo.net/index.php/novini/obyavi-i-saobshteniya/item/2488-2020-02-13-13-47-59.
Съобщението за осъществяване на съвещания е оповестено и на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/suobstenie-za-vuzobnovyavane-na-konsultaciite-po-doklad-za-ekologichna-ocenka-na-proekt-za-izmenenie-na-obst-ustrojstven-plan-ioup-na-obstina-carevo/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР