Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва нов закон за

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва нов закон за
Коментари Харесай

Регионалното министерство предлага безплатна вода за социално слабите

Министерството на районното развиване и благоустройството създава нов закон за водоснабдяването и канализацията, който планува обществено слабите да получават гратис един кубик и половина вода всеки месец, заяви Българска национална телевизия.

От отстъпката ще се възползват единствено обществено слаби, откакто подадат заявление в Агенцията за обществено подкрепяне. Така ще се компенсира предстоящото огромно нарастване на цените на водата.

" Повишаването на цената последователно и, несъмнено, съобразено с регулирането, е неминуем фактор, който няма по какъв начин да понижим по този начин или другояче, както споделих - потребностите от вложения са големи. Наша съществена задача е да подсигуряваме, че при този развой групите от популацията, които не могат да си заплащат, ще бъдат предпазени и по тази причина точно предлагаме тази обществена цена ", сподели Малина Крумова, заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

Заплащането на безплатните количества ще се дава от бюджета непосредствено към оператора, няма да се дават пари на потребителите, ваучери или различен тип помощ.

Очаква се облекчението да засегне близо 500 хиляди индивида, като това ще коства на бюджета минимум 20 млн. лв..

От Българска асоциация по водите са удовлетворени от основаването на нов профилиран закон. Според тях въвеждането на кубик и половина безвъзмездна вода обаче може да бъде и проблем, защото и сега към 60% от водата се губи, като част се краде.

" Водомерното стопанство, което имат ВиК операторите, не е 100 % надеждно, доста огромен брой водомери би трябвало да бъдат сменени, дори считам, че би трябвало да се върви към отдалечено отчитане, с цел да сме сигурни, че тъкмо се регистрира на момента изразходваното количество ", сподели Иван Иванов, ръководител на Българска асоциация по водите.

Регионалното министерство възнамерява и да затегне контрола, както и да усили глобите за обири на вода. Предлага и основаването на обособен воден регулатор отвън Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Регулирането единствено по себе си не може да реши нито един от проблемите, нито неналичието на вложения в бранша, нито самото качество на услугите, само че е един от детайлите, който основава вярната среда за решаването на тези въпроси ", сподели Малина Крумова.

Срокът за оферти и мнения по законопроекта на министерството е 30 дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР