Иран арестува 9 членове на бахайската вяра по обвинения в контрабанда на лекарства и финансови злоупотреби

...
Министерството на разузнаването на Иран арестува девет членове на бахайската
Коментари Харесай

Министерството на разузнаването на Иран арестува девет членове на бахайската вяра по обвинения в контрабанда медицински и финансови злоупотреби

От Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., 3:07 ч.

ТЕХЕРАН, Иран -- Министерството на разузнаването на Иран арестува девет членове на бахайската вяра на обвинения в контрабанда на лекарства и финансови злоупотреби, съобщиха държавните медии в понеделник.

Вестник на Държавния ИРАН каза, че арестуваните хора, предимно членове на едно семейство, са имали роля в контрабандата на лекарства мрежа от десетки аптеки. В него се казва, че те са подкупвали медици, за да изпращат клиенти в аптеките и са участвали в пране на пари и укриване на данъци.

Иран забранява бахайската религия, която е основана през 1860 г. от персийски благородник, считан за пророк от своите последователи, и от време на време е арестувал и преследвал членове на вярата по обвинения в шпионаж и сигурност.

Мюсюлманите смятат, Пророкът Мохамед най-висшият и последен пророк.

През 2013 г. върховният лидер на Иран Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси, призова иранците да избягват всякакви сделки с бахайски. Фетвата на Хаменей или религиозният орден подкрепяше подобни фетви в миналото от други духовници.

През 2022 г. властите арестуваха няколко членове на вярата за шпионаж.

Бахаите казват, че са били преследвани от шиитски духовници в Иран от основаването на тяхната религия – нещо, което е станало по-интензивно след Ислямската революция от 1979 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР