Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане Наредба за единните

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане Наредба за единните
Коментари Харесай

МП публикува за обществено обсъждане Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване Наредба за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “.

Целта е да се актуализира, признатата с разпореждане от Министерски съвет Наредбата от 1996 година, тъй че тя да дава отговор на актуалните условия и европейски стандарти.

С Наредбата се вкарва обединен държавен изпит за студентите от магистърски стратегии по специалността „ Право “ във всички юридически факултети в страната по конспект, одобрен от министъра на правораздаването. А приемът им ще става при условия и ред, избрани от съответното висше учебно заведение.

Въвеждат се нови наложителни образователни дисциплини – „ Защита на правата на индивида “, „ Организация на правораздаването и правозащитните институции “, трансформират се и хорариумите на някои от съществуващите предмети.

Посочват се съответни на практика учения и компетентности, които образованието по компетентност „ Право “ следва да обезпечи:
формулиране и отбраняване на правна теза;анализ на правосъдната практика; решение на казуси;извършване на научно-юридическо изследване, в това число на работа с национални и задгранични правно-информационни системи;академично писане;участие в диспути, изразителност и правосъдна реторика;подготовка и осъществяване на договаряния по юридически казус;подготовка на планове на юридически документи, в това число на контракти, правни препоръки, искови молби, отговори на искови молби, подготовка на пледоарии, правосъдни актове и други процесуални документи;професионални връзки с сътрудници, клиенти и жители, търсещи юридическа институционална помощ и съдействие;юридическа професионална нравственос.
Въвежда се още образователна процедура от втори до пети курс, която ще е не по-малко от четири седмици годишно по дисциплини, изучавани през съответната година. Програмата и редът на образователната процедура ще се дефинира със съглашение сред съответния факултет и приемащите институции, организации и субекти, в които тя се реализира. Министърът на правораздаването ще реализира надзор за реда на протичане на образователните практики.

Дава се опция юридическите факултети да основават правни клиники за практическо образование на студентите по специалността „ Право “. В тях ще се обезпечава опция на студентите да придобият умения, нужни за практикуване на юридическата специалност посредством лекции, симулации и работа с действителни проблеми под управлението на практикуващи адвокати.

Предлага се езиково образование, като избираема дисциплинираност, във всички юридически факултети. Запазват се задочната форма на образование като хорариумът се изравнява с постоянната форма.

Проектът на Наредба е направена от работна група с представители на академичната общественост, адвокатурата, магистрати, неправителствени организации, студентски организации и специалисти от Министерството на правораздаването и Министерството на образованието и науката.

Проведени бяха срещи с представители на организации на студенти, учащи се в компетентност „ Право “, както и с деканското управление на юридическите факултети в страната.

За разработване на обновените правила Министерството на правораздаването взе поради и резултатите от направенатаанкета, в която над 1800 студенти и практикуващи адвокати показаха позицията си за промяната в юридическото обучение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР