Министерството на правосъдието оттегля делото от епохата на Мюлер срещу Майкъл Флин, бивш лобистки партньор Биджан Киан

...
Министерството на правосъдието прекратява петгодишното си наказателно дело срещу Биджан
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието прекратява петгодишното си наказателно дело срещу Биджан Киан, бившия лобистки партньор на Майкъл Флин, когото прокурорите бяха обвинили в незаконно лобиране за Турция по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Този ход завършва дълготрайната допирателна от разследването на Русия от ерата на Мюлер, което първоначално беше използвано като лост за натиск върху Флин. Разследващите са проучили нерегистрираната работа на съюзника на Тръмп за Турция, преди да стане съветник по националната сигурност на САЩ, обвинили са го в неверни изявления и са поискали показанията му срещу Киан, след което са позволили признанието му за виновен и сътрудничеството му да се разплитат.

Случаят на Киан се върти в съдилищата от години. След повдигането на обвинение през 2018 г. иранско-американският бизнесмен беше изправен пред съда, като прокурорите планираха да извикат Флин да свидетелства срещу него, за да затвърдят доказателствата си за връзка между лобистката група на Флин и правителството на Турция.

Но Флин вече работеше по оспорването на собствения си случай пред прокурорите – което в крайна сметка постигна със съгласието на тогавашния главен прокурор Бил Бар – и избягваше да бъде призован да свидетелства.

Съдебни заседатели в Източния окръг на Вирджиния гласуваха да осъдят Киан по обвинения в заговор за укриване на лобистка работа за Турция от Министерството на правосъдието и в действие като нелегален чужд агент. И все пак съдия Антъни Тренга отхвърли присъдата, позовавайки се на недостатъчни доказателства и други въпроси, свързани с ролята на Флин в лобистките усилия. Съдията установи, че няма доказателства, че Киан се е съгласил да действа като чужд агент за Турция. След това делото беше обжалвано и висеше в системата на наказателното правосъдие години наред.

В съдебна декларация в понеделник Министерството на правосъдието каза на Trenga, че иска да отхвърли обвиненията срещу Киан, който също е известен като Биджан Рафиекян.

„След внимателно обмисляне на неотдавнашното решение на Четвъртия окръг по този случай и принципите на федералното наказателно преследване, Съединените щати смятат, че не е в обществен интерес да продължават делото срещу обвиняемия Биджан Рафиекян“, пишат прокурорите.

Съдията все още не е отхвърлил официално делото, но се очаква да го направи.

„Министерството на правосъдието най-накрая призна, че този случай никога не е трябвало да бъде обвинен“, каза Марк Макдугъл, адвокат на Киан, в изявление, предоставено на CNN в понеделник. "Г-н. Рафиекян беше обект на неоснователно федерално преследване през последните пет години, само защото взе лошото решение да бъде в бизнес с Майкъл Флин. Заедно със семейството и адвокатите си, Биджан е особено благодарен на Съда за неговия непоколебим ангажимент към справедливостта и за гарантирането, че справедливостта ще бъде въздадена.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР