Министерството на правосъдието предлага нов закон, който ще гарантира ефективна

...
Министерството на правосъдието предлага нов закон, който ще гарантира ефективна
Коментари Харесай

Нов закон ще защитава хората, които подават сигнали за нередности или престъпления

Министерството на правораздаването предлага нов закон , който ще подсигурява ефикасна отбрана на лицата, които подават сигнали .

Защитата ще обгръща и тези, които обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейския съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на тяхната работа или осъществяване на служебните им отговорности. 

Проектът е оповестен за публично разискване със период от 30 дни.

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата раздробеност на актуалната правна уредба и неналичието на правна сигурност, която води до незадоволителното подаване на сигнали. С него за първи път в българското законодателство се основават и специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания.

Предложеният законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, транспонира Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Целта е дейно откриване и следствие на нарушавания на правото на Европейски Съюз.

Законопроектът ще подсигурява ефикасна отбрана в редица сфери - публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари, запазване на околната среда, публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други

Предлага се Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество - КПКОНПИ да работи като централен орган за външно подаване на сигнали .

Обхванати са допустимо максимален кръг категории лица, които могат да получат отбрана. Предвижда се отбрана да се дава против подхванати ответни дейности за възмездие освен непосредствено по отношение на самите сигнализиращи лица, само че и против техни близки, сътрудниците или родственици . Така отбрана ще се дава и на лица, които оказват помощ на сигнализиращия в процеса.

За първи път в българското законодателство се основават специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания – за тези, които вършат тази информация публично притежание - обявяване посредством онлайн платформи или обществени мрежи, медиите и т. н.

Предвидени са отговорности за основаване на канали за вътрешно подаване на информация за нарушавания и за външно подаване и обществено обявяване на информация за нарушавания. Това лимитира отрицателните последствия за организацията от позиция на репутацията.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР