Министерството на правосъдието е готово с пакет от предложения в

...
Министерството на правосъдието е готово с пакет от предложения в
Коментари Харесай

МП предлага: Съдия да може да разследва главния прокурор

Министерството на правораздаването е готово с пакет от оферти в законодателството, свързани с ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му и за възстановяване на досъдебното произвеждане. Предложенията бяха оповестени през вчерашния ден от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова. Страната ни има сериозен проблем от години, разказан в делото " Колеви против България ", и това е неналичието на опция основният прокурор да бъде разследван, напомни тя.

Затова Министерството на правораздаването предлага арбитър, определен от съдии, да може да проверява основния прокурор. Този арбитър ще бъде избиран на инцидентен принцип от лист, утвърден от магистрати от Върховния съд. Магистратите, които могат да проверяват основния прокурор, би трябвало да са най-малко от Окръжен съд.

След като бъде определен, съдията ще работи като прокурор и ще реши дали да образува досъдебно произвеждане против основния прокурор. Той ще има право самичък да реши дали да повдигне обвинявания или да изиска краткотрайно премахване.

" Опитали сме се следствието на основния прокурор да е близо до това, каквото има като процедура за всеки български жител. Има единствено единици отклонения ", сподели заместникът на Йорданова Емил Дечев и уточни, че следствието в този случай може да се води от проверяващ служител на реда, а не от следовател. Министерството на правораздаването предлага да няма вътрешноинституционален надзор над проверяващия основния прокурор магистрат. Ще има обаче правосъден надзор.

Дечев чака гневна опозиция против предложенията и обвинявания в противоконституционност. " До през днешния ден се приказваха общи приказки, само че в този момент даваме съответни оферти. Опитахме се да реализираме максимума от тясното пространство, което имаме обещано от Конституцията и решенията на Конституционен съд ", разяснява Емил Дечев.

Сред другите законодателни промени е опцията за обжалване на отводите на прокурор да образува дело и това да може да става пред съд. Друга концепция е Народното събрание да не може да избира настоящи прокурори и следователи за членове на Висш съдебен съвет. " През последните години прокуратурата изборно ползва разрешителния режим за обявяване на данни от досъдебни производства. Затова Министерство на правосъдието предлага съответни критерии и правосъден надзор в тези случаи от необикновен публичен интерес ", изясни Йорданова.

Правосъдното министерство предлага и напълно нов текст против изтезанията. България е поела ангажимент този закон да бъде признат след редица съвещания, в това число и Венецианската комисия. Той е привързан и с Плана за възобновяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР