Министерството на отбраната започва интензивна работа и съсредоточава усилията си

...
Министерството на отбраната започва интензивна работа и съсредоточава усилията си
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Стефан Янев очерта пет основни приоритета в своята работа

Министерството на защитата стартира интензивна работа и концентрира напъните си по пет съществени целта - хората в отбраната; създаване и развиване на отбранителни способности; военнообразователна система, нововъведения и развойна дейност; повишение на административния потенциал и нормативна и подзаконова нормативна уредба.

Това разгласи през днешния ден, 8 февруари, министърът на защитата Стефан Янев пред висшето военно управление на министерството и Българската войска по време на откриването на годишната конференция на началника на защитата.

„ За нас хората в защитата са най-ценният капитал и най-важният съставен елемент на отбранителните качества. Затова ще предприемем ограничения за превъзмогване на огромния брой вакантни длъжности за военнослужещи и за привличане на работа на първокласен персонален състав “, безапелационен бе министър Янев.

Той изясни, че се планува актуализиране на възнагражденията и на обществения пакет. Още в границите на този бюджет ще бъдат обезпечени финансови средства за пускане на състезания по едно и също време за всички вакантни войнишки длъжности.

Във връзка с другия основен приоритет - развиване на съответни качества посредством ускорено превъоръжаване и рационализация на въоръжените сили, следва създаването на Инвестиционен план-програма до 2032 година

„ Аз и моят екип ще създадем всичко допустимо още през тази година да бъде обновено осъществяването на плана за новите бронирани машини за Сухопътните войски “, акцентира министър Стефан Янев. „ Ще построяваме и развиваме съвременни качества и посредством присъединяване в многонационални планове в границите на НАТО и Европейски Съюз. Ще използваме опциите на организациите на двата съюза и изключително на стратегическото партньорство със Съединени американски щати “, добави той.

Военнообразователната система, нововъведенията и развойната активност са друго значимо направление, в което ще бъдат съсредоточени напъните на политическото управление на Министерството на защита.

„ В подтекста на новите технологии и „ зеления пакет “ предвиждаме основаването на нови просветителни специалности. Ще работим за присъединение на страната ни към създаващия се сега в НАТО иновационен фонд на стойност 1 милиарда евро в границите на мрежата от софтуерни центрове DIANA.

Ще създадем и условия за внедряването на възобновими енергийни източници и технологии за енергийно застраховане на структурите в границите на въоръжените сили “, изясни министър Янев.

Предстои актуализация на нормативната база в региона на сигурността и защитата. Ще бъдат създадени нови актове, в това число Закон за ръководство на рецесии, и ще бъдат прецизирани функционалностите и дилемите на Върховното основно командване в границите на настоящото законодателство.

Министър Янев разясни, че въз основа на изчерпателен разбор ще бъдат направени организационно-структурни промени в министерството. „ С въвеждането на напълно електронно ръководство на административните процеси и създаване на нови административни правила и процедури ще повишим доста нашата успеваемост и административен потенциал “, сподели той.

Министър Янев акцентира значимостта на финансовото обезпечаване на всички действия и мероприятия от План 2026 и Инвестиционния план-програма на Министерството до 2026 година Той съобщи, че ще направи всичко допустимо поетият от страната ни ангажимент към съдружниците за реализиране на разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година да се реализира по-скоро.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР