Министерството на отбраната вече е получило офертата от САЩ за

...
Министерството на отбраната вече е получило офертата от САЩ за
Коментари Харесай

България получи офертата за още 8 нови F-16

Министерството на защитата към този момент е получило офертата от Съединени американски щати за покупка на нови 8 изтребителя F-16 за потребностите на българската бойна авиация.

Военният министър Драгомир Заков оповестява, че предлагането ще бъде изпратено към Народното събрание, като отговорът от страна на Народното събрание би трябвало да стане явен не по-късно от началото на ноември 2022 година

Офертата е съпоставима с първата като стойност в долари, само че е с доста по-голям пакет качества и е с опция да се заплаща разсрочено, оповестява Заков. Подобрените параметри са поради това, че България към този момент има история с пазаруване на бойни самолети от Съединени американски щати.

В началото на юли представители на Lockheed Martin дойдоха в България за срещи с българските управляващи. Първата партида от 8 самолета беше контрактувана в края на 2019 година, само че построяването им се забави поради Covid-пандемията.

Очаква се първите машини да дойдат през 2025 година - с две години по-късно от контрактуваното. Сумата, която България заплати едновременно, беше в размер на 1,256 милиарда $.

Съединени американски щати утвърди продажбата на нови 8 самолета за България през април 2022 с оптималната цена 1,67 милиарда $, като тя може да се понижава съгласно условията за съоръжение.

Според Държавния департамент на Съединени американски щати продажбата на F-16 " ще усъвършенства способността на България да се оправя с актуалните и бъдещите закани, което ще разреши на българските Военновъздушни сили да разполагат с съвременни изтребители в Черноморския район ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР