Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си

...
Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Министерството на защитата поетапно ще стартира да обновява запасите си от муниции, чиято валидност изтича в идващите три години, заяви министърът на стопанската система Никола Стоянов, представен от БНР.

 

ВМЗ-Сопот ще ревизира тяхната склонност и ще ги доставя през съществуващи към този момент контракти:

" ВМЗ ще употребява тези снаряди, ще ги ревизира, да види какво от тях може да се употребява, какво има потребност да бъде поправено. След като минат през ВМЗ и те към този момент са безусловно годни. ВМЗ с тях ще доставя през контракти, които към този момент има. Не става дума за нови контракти изобщо. А надлежно ще се ангажира и ще създаде нови такива, които да върне на българската войска ".

 

Министърът на стопанската система Никола Стоянов уточни още, че ВМЗ-Сопот не изнася непосредствено муниции. 

 

Ако вероятно има клиенти за 155-милиметрови снаряди, разрешителните за експорт се издават по общоприетия ред от Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията: 

" Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще изискат износни разрешителни от Комисията, а те ще си подпишат контракт с ВМЗ. ВМЗ е просто производител, той не търгува ", сподели Никола Стоянов.

 

Преди два дни някогашният боен министър Николай Свинаров съобщи: България има опция да обезпечи тези снаряди, високопоставените европейски визити го демонстрираха по задоволително добър метод. Той е безапелационен, че страната ни разполага със снаряди, които могат да бъдат от изгода на украинските военни. 

" Твърденията, че не произвеждаме, не са истина. Ние произвеждаме 152 мм, които също са на въоръжение и в Украйна и могат да бъдат от огромна изгода. Това е политически и военностратегически въпрос. Когато продаваме посредством трети страни - може, само че когато би трябвало да участваме в един подарък - не може ", съобщи Свинаров.

 
 
Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР