Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от

...
Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от
Коментари Харесай

България не е изнасяла за Украйна танкове Т-72, комплекси С-300, МиГ-29 или Су-25, заяви министърът на отбраната

Министерството на защитата не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов, разяснявайки обява на " Блумбърг ", че България е продала 14 щурмови самолета руско произвеждане Су-25 на страни-членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

Министърът отхвърля спекулациите, че Министерството на защитата е предоставяло техника и въоръжение на украинската страна, отвън утвърдената с решенията на Народното събрание от предходната година.

„ 20 броя самолети Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година на четири компании. През същия интервал 2005 – 2012 година част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български компании, шест броя са в България, благосъстоятелност са на българска компания, и не са продадени ", разясни той.

На въпрос за цитираните в изявления продадени танкове Т-72, министър Стоянов съобщи:

„ През последната година Министерството на защитата не е продавало танкове Т-72 на който и да било. Те са благосъстоятелност на Българската войска и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25 “, почерта министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и филантропична помощ за Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд и страната ни към този момент е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

„ Хуманитарната помощ единствено от Министерството на защитата е към 7 милиона лв. - приказвам за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и облеклата “, сподели министърът.

Продължават интензивните диалози с полската страна за двата мотора за самолети МиГ-29, които страната ни чака от Полша.

„ Моята концепция е до края на януари моторите да бъдат в България “, уточни Димитър Стоянов.

В петък министърът на защитата ще взе участие в следващата среща за оказване помощ за Украйна, която се организира във формата „ Рамщайн “. Там той чака да организира диалози с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с немската страна по тематики, свързани с превъоръжаване на Българската войска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР