Министерството на отбраната на Северна Македония е подготвило договор с

...
Министерството на отбраната на Северна Македония е подготвило договор с
Коментари Харесай

Северна Македония купува от САЩ 33 бронирани машини за 11 милиона долара

Министерството на защитата на Северна Македония е подготвило контракт с Пентагона за първа доставка от 33 леки бронирани бойни машини JLTV, съобщи организация Бета, базирайки се на портала Balkansec.

Правителството и Народното събрание на Северна Македония утвърдиха в края на предходната година покупката на 33 бронирани машини посредством междуправителствено съглашение, а Пентагонът даде оферта за машините дружно с спомагателното съоръжение за към 11 милиона $, предава Българска телеграфна агенция.

Покупката на тези машини се счита за приоритет поради образуването на батальон в армията на Северна Македония, който ще взе участие в задачите на НАТО.

Скопие е избрало американските производители поради обещанието Съединени американски щати да дарят част от средствата, нужни за покупката. Затова американски компании показаха машините в Северна Македония през юни 2019 година, а през октомври представители на Северна Македония бяха на посещаване в Съединени американски щати.

Предвиденият период за доставка на машините е второто тримесечие на 2021 година

Част от разноските за покупката, образованието и поддръжката на машините ще бъдат финансирани с подаяние от Съединени американски щати по програмата ERIP за замяна на остарялата бойна техника от времето на студената война. Програмата е предопределена за страни, които са членки на НАТО или са на път да се причислят към алианса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР