Министерството на отбраната на сепаратисткия регион Нагорни Карабах обяви, че

...
Министерството на отбраната на сепаратисткия регион Нагорни Карабах обяви, че
Коментари Харесай

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

Министерството на защитата на сепаратисткия район Нагорни Карабах разгласи, че е записало още 40 жертви измежду своите военни , с което броят на починалите военни става общо 280 души , откогато на 27 септември избухнаха сражения със силите на Азербайджан, съобщи " Интерфакс ".

С това общият брой на починалите (заедно с цивилните жертви) към този момент е над 300 души .

В Нагорни Карабах се развихрят най-кръвопролитните сражения от повече от 25 години сред етническите арменски и азерски сили. Областта според интернационалното право принадлежи на Азербайджан, само че е обитаема и ръководена от етнически арменци.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рохани предизвести, че боевете сред азербайджанските и арменските сили в Южен Кавказ могат да провокират районна война.

Иран, който граничи както с Армения, по този начин и с Азербайджан, беседва с двете някогашни руски републики, откакто се ускоряват опасенията, че Турция, непосредствен съдружник на Азербайджан, и Русия, която има контракт за защита с Армения, могат да бъдат въвлечени в спора.

" Трябва да сме деликатни, с цел да не се трансформира войната сред Армения и Азербайджан в районна война ", акцентира Рохани в мнения, излъчени по малкия екран, като добави: " Мирът е основата на нашата работа и се надяваме да възстановим стабилността в района по кротичък метод. "

Той настоя, че Иран няма да разреши на " страни да изпращат терористи до нашите граници под разнообразни предлози ".

От своя страна Азербайджан твърди, че азерски градове отвън зоната на спора също са били атакувани, като те са по-близо до територията, от която тръбопроводите придвижват азерски газ и петрол към Европа.

Междувременно в нов апел за прекъсване на огъня съветският президент Владимир Путин съобщи, че събитията били покруса и Москва е надълбоко обезпокоена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР