Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа

...
Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа
Коментари Харесай

За Пентагона Китай е главната заплаха, а Русия – актуален проблем

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласява по едно и също време три стратегически документа - Националната отбранителна тактика, Преглед на нуклеарната политика и Преглед на противоракетната защита. Отворените версии на документите са оповестени, а класифицираните версии няма да станат обществени, заяви Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

В Националната отбранителна тактика се признава, че възходящата военна и икономическа мощност на Китай е главната опасност за сигурността на Съединени американски щати. Тя е наречена " най-сериозното и редовно предизвикателство пред националната сигурност на Съединени американски щати ".

Заплахата от страна на КНР, съгласно обобщението на главните послания на Стратегията на уеб страницата на Пентагона, е " агресивното предпочитание на Китай да промени Индо-тихоокеанския район и интернационалната система, тъй че да дават отговор на неговите ползи и властнически желания. "

Русия е показана в тактиката като една от настоящите закани, а главният мотив е войната, която тя стартира в Украйна.

" В допълнение към значимостта на тематиката за Китай и смисъла на партньорствата, тактиката обръща внимание на провокациите от страна на Русия, изключително поради нахлуването в Украйна, както и на заканите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации. Стратегията включва и въпроси като пандемиите и изменението на климата ", съобщи Пентагонът в известие на своя уеб страница.

В Прегледа на нуклеарната политика нуклеарният боеприпас на Русия се смята за едно от двете съществени провокации, наред с нуклеарното въздържане на Китай.

" През 30-те години на този век Съединени американски щати ще се сблъскат с двама стратегически противници и евентуални съперници за първи път в историята. Това ще докара до нови напрежения върху [международната стратегическа] непоклатимост и ще изисква нови решения за поддържане на възпирането, гаранциите за [сигурност], контрола върху въоръженията и намаляването на риска ", се споделя в текста на обществената версия на Прегледа на нуклеарната политика.

Като цяло нуклеарната тактика не се е трансформирала значително спрямо предходни сходни документи, се отбелязва в коментар на Breakingdefense.

Съединените щати не престават да преглеждат нуклеарната триада като средство за отбрана на тях самите и техните съдружници при положение на потребление на нуклеарни оръжия против тях, както и на неядрени сили с евентуални стратегически последствия, съобщи на брифинг в Пентагона почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати.

В текста на прегледа обаче категорично се загатват нестратегически нуклеарни бойни глави, които не се управляват от Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Прегледът на противоракетната защита се концентрира върху опасността от балистични ракети от страна на Северна Корея и Иран.

Той обаче съдържа и някои нови закани, които се появиха неотдавна.

Сред тях е потреблението на безпилотни системи. Доскоро безпилотните летателни апарати не бяха обсъждани като опасност за националната сигурност в стратегическите документи.

Освен това в прегледа се загатват хиперзвуковите ракети, които Русия е употребила в Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР