Министерството на отбраната на Русия разполага с информация, че Съединените

...
Министерството на отбраната на Русия разполага с информация, че Съединените
Коментари Харесай

Москва: САЩ подготвят провокации, за да обвинят Русия в използване на ядрено оръжие

Министерството на защитата на Русия разполага с информация, че Съединените щати приготвят провокации в Украйна, с цел да обвинят Русия в потребление на оръжия за всеобщо заличаване - химически, биологически или нуклеарни, съобщи Игор Кирилов, шеф на войските за радиационна, химическа и биологическа отбрана. " Този проект към този момент е създаден и е реакция на триумфа на Русия в провеждането на специфична военна интервенция ", сподели той.

Три сюжета

Според Кирилов към този момент са подготвени три сюжета, които да послужат за обвинявания към Русия.

" Първият е инсценировка под непознат байрак и е най-вероятен ", сподели генералът. В този случай, изясни той, може да става дума за действително потребление на химически и биологични оръжия с жертви измежду популацията или за инсценирана от Русия " измама " - да вземем за пример в химически и биологични уреди в Харков и Киев.

Възможни са и провокации в нуклеарни уреди, да вземем за пример в Запорожската атомна електроцентрала, добави Кирилов, като означи, че на 21 април там е бил спрян ескорт от 10 автомобила с рискови товари и върнат назад в Запорожие. Не са изключени и стачки в хранилището за радиоактивни боклуци в някогашния Приднестровски химически цех в Каменское (Днепропетровска област). Според Кирилов Министерството на защитата разполага с документ, потвърждаващ сериозното положение на хранилището и неприятното ръководство на средствата, отпуснати от Европейския съюз за поддръжката на това оборудване.

Вторият вид е " оптимално скрито потребление на оръжия за всеобщо заличаване в дребни количества за угнетяване на волята и способността за опозиция в границите на съответна оперативна задача ", продължава генералът. Той акцентира, че този сюжет е трябвало да бъде употребен в завода " Азовстал " в Мариупол, само че заповед на Владимир Путин, който анулира щурма на завода, е осуетила проектите за използването му.

Кирилов назова третия вид минимум евентуален: " Открито потребление на оръжия за всеобщо заличаване на бойното поле при положение на крах с стандартни оръжия ", най-вероятно в зона на война. Този сюжет се преглежда за Славянск и Краматорск, които са превърнати в градове-крепости, изясни генералът.

" Изфабрикуване на доказателства. "

Вероятността Съединени американски щати да провеждат инсценировка на приложимост на химическо оръжие се удостоверява от обстоятелствата за доставката на антидоти за Украйна - единствено през тази година там са доставени над 220 000 ампули с атропин, сподели Кирилов. Според него това демонстрира целенасочена подготовка на провокации с отровни субстанции с нервнопаралитичен резултат.

Освен това, сподели генералът, Държавният департамент към този момент е определил процедурата за следствие на потреблението на оръжия за всеобщо заличаване. Например за химически произшествия се възнамерява да се употребява механизмът за приписване на отговорност на Организацията за възбрана на химическите оръжия, който ще разреши да се изфабрикуват нужните доказателства и да се дефинират виновниците по лично убеждение, какъвто беше казусът в Сирия. Възможната приложимост на биологични оръжия ще се проверява с разрешението на генералния секретар на Организация на обединените нации, който дефинира състава на експертната група въз основа на личните си желания.

" Инсценировката на потребление на оръжия за всеобщо поразяване цели да упрекна Русия в потребление на неразрешени оръжия с следващо използване на така наречен сирийски сюжет, при който страната е стопански и политически изолирана и изключена от интернационалните организации, в това число Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели Кирилов, като означи, че натискът върху лоялни на Русия страни, в това число Индия и Китай, също би бил вероятен вид.
Ръководителят на отдела за химическа, биологична, радиологична и нуклеарна сигурност напомни, че Русия е унищожила изцяло химическия си боеприпас още през 2017 година, както беше доказано от ОЗХО. В същото време Съединени американски щати остават единствената страна - страна по Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, която към момента има внушителни ресурси от химически бойни субстанции.

Изявлението на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ за вероятното потребление на тактическо нуклеарно оръжие от Русия в Украйна генералът назова неуместно. Той означи, че при актуалното равнище на техническо съоръжение на интернационалната система за наблюдаване на нуклеарните опити би било невероятно да се прикрие потреблението на такива оръжия. " Ако шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ не схваща това, то той или е непрофесионалист, или е измамен ", добави Кирилов.

Освен това стратегиите за биологични оръжия в Съюз на съветските социалистически републики са прекъснати през 1972 година, до момента в който Съединени американски щати са запазили правила в националното си законодателство, които разрешават такива. Под контрола на Вашингтон се намират 336 лаборатории в 30 страни, което е сериозен проблем, акцентира началникът на отдела за ХБРЯ.

Ампули от дрон

Кирилов обърна внимание и на обстоятелството, че при започване на март съветските военни са разкрили три дрона с съоръжение за разпространяване на аерозоли в Херсонска област. Министерството на защитата разполага с информация, че още през януари Украйна е закупила над 50 такива устройства посредством медиатори и че е изпратила питане до турската компания Bayraktar за опцията да оборудва своите коли с такова съоръжение. А на 21 април от безпилотен аероплан върху позициите на съветските войски е бил хвърлен резервоар с ампули, сподели генералът. Според него е било планувано унищожаването им да провокира детонация, при която да се отделят токсични субстанции, които не са включени в описите на конвенцията. Съдържанието на ампулите сега се проучва от лабораторията на Министерството на защитата, след което резултатите ще бъдат изпратени на техническия секретариат на ОЗХО. В същото време Съединени американски щати остават единствената страна в международната история, която е употребила и трите типа оръжия за всеобщо заличаване, само че всички тези закононарушения остават без оценка от интернационалните организации, сподели Кирилов.

" По този метод, пробвайки се да дискредитира специфичната военна интервенция на съветските войски, киевският режим, подстрекаван от администрацията на Съединени американски щати, е в положение да осъществя в близко бъдеще сюжети, които ще доведат до гибелта на десетки хиляди украински жители и ще провокират екологична и филантропична злополука ", заключава генералът.

На 24 февруари Русия стартира военна интервенция за денацификация и демилитаризация на Украйна. Според президента Владимир Путин задачата му е " да отбрани хората, които в продължение на осем години са подложени на издевателства, на геноцид от страна на киевския режим ". Както декларира Министерството на защитата, въоръжените сили нанасят удари единствено по военната инфраструктура и украинските войски и към този момент са понижили доста бойния капацитет на Украйна. Руското министерство на защитата съобщи, че главната задача е да се освободи Донбас.

Източник: РИА Новости/Гласове
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР