Министерството на отбраната на Русия обвини Украйна в отравяне на

...
Министерството на отбраната на Русия обвини Украйна в отравяне на
Коментари Харесай

Русия обвини Украйна в "химическа атака" с вещество, съдържщо се в развалени консерви

Министерството на защитата на Русия упрекна Украйна в отравяне на съветски военни в Запорожка област с ботулинов токсин. Русия приготвя доказателства за " химически тероризъм " с резултатите от всички осъществени разбори, които скоро ще бъдат изпратени на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) посредством съветската непрекъсната задача и тече в допълнение следствие за " отравяне с бойни отровни субстанции " от ръководителя на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо, допълват от министерството.

Но за съответния случай не се дават никакви детайлности също така, че в края на юли съветски военни в региона на Василевка в Запорожка област били откарани в болница с признаци на тежко отравяне и че лекарите са разкрили, че имат веществото ботулинов токсин вид " В " - " органична отрова с неестествен генезис ".

Не е явен нито броят на засегнатите, в какво положение са били, по какъв начин бутолинът е попаднал в тялото им и в какви концентрации.

Украйна не е коментирала обвиняването, само че въпросният токсин се образува в развалени консерви и то най-вече в тези, съдържащи месо. В началото на нахлуването на съветската войска от украинци бяха показани хранителни пакети на съветската войска с валидност до 2015 година

" Когато буркани или консерви се надуят, това е тъкмо тъй като бактериите, които създават тази отрова, се развъждат ", изясни пред съветската организация РБК Валентин Власов, началник на Института за химична биология и фундаментална медицина към Руската академия на науките. Ботулиновият токсин е протеинова отрова, която при високи концентрации визира нервната система. В минимални количества се слага с инжекции в козметиката за изглаждане на бръчки и обездвижване на кожата. Има няколко разновидности и се създава от бактерии Clostridium, които са анаеробни, т.е. живеят в неявяване на О2.

" Производството на такава отрова е сложна задача даже в актуалните лаборатории, тъй че тя може да бъде създадена единствено във военни биологични лаборатории с трето и четвърто равнище на биобезопасност ", счита сподели някогашният член на Комисията по биологични оръжия на Организация на обединените нации и военният специалист Игор Никулин. Москва от дълго време - и изключително отначалото на войната - твърди, че Съединени американски щати внесли в Украйна ботулин и че имало американски лаборатории за биологическо оръжие, изказвания, отхвърлени нееднократно като дезинформация.

Що се отнася до Владимир Салдо, той самият заяви при започване на август, че се почувствал зле и така наречен министър на опазването на здравето му споделил незабавно да се прегледа. Докато RT твърдеше, че е бил подложен в кома и ще бъде превозен в Москва, в персоналния му канал в " Телеграм " се появ исъобщение, че става дума за затруднения след COVID-19, че се усеща добре и " лекарите приказват за позитивна динамичност ".

След това заместник-началникът на окупационната администрация Кирил Стремоусов отхвърли известията за кома на Салдо, като ги назова " част от осведомителната война на Украйна против Русия ". Хоспитализацията била " резултат от тежко пресилване, физическо и психическо, през което той мина през последните шест месеца ".

Салдо, чиято партия Блок на Владимир Салдо е неразрешена, е обвинен в Украйна в съдействие с окупационна мощ. " Здравният министър " Вадим Илмиев е член на Комунистическата партия на Украйна и началник на неправителствена организация, наричаща се " Болнична каса " и събираща пари от локалните учители. Негови съратници са създателите на Центъра за съветска просвета в Херсон. Илмиев се появи през 2017 година в управлението за Херсонска област на партията на Виктор Медведчук, прочут като най-близкият с Владимир Путин украински политик. През 2018, 2020 и 2022 година против него са откривани производства от арбитър реализатор за неплатени заеми от банки и кредитни сдружения, умиществото му бе блокирано.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР