Министерството на отбраната на Китай в четвъртък призова държавите от

...
Министерството на отбраната на Китай в четвъртък призова държавите от
Коментари Харесай

Китай бие тревога: САЩ отварят отново военната база, от която атакуваха Япония с атомни бомби

Министерството на защитата на Китай в четвъртък прикани страните от Азиатско-Тихоокеанския район да бъдат в нараснала подготвеност, защото Съединените щати ускоряват военното разполагане в района, след отчети за проект на Вашингтон да възвърне тихоокеанското летище, от което са осъществени атомните бомбардировки над Япония през 1945 година, написа Reuters, представена от " Фокус ".

Китайските военни обръщат огромно внимание на дейностите на Съединените щати и твърдо ще пазят морските права, сигурността и суверенитета на Китай в района, акцентира У Чиан, представител на министерството на защитата, на постоянна конференция.

По-рано през декември военачалник Кенет Уилсбах, командващ тихоокеанските военновъздушни сили на Съединени американски щати, съобщи пред японския вестник Nikkei, че американската войска ще реализира " забележителен прогрес " в отвоюването на Северното летище на остров Тиниан от джунглата през идващите месеци, като част от проект за разпространяване на самолетите им в Индо-Тихоокеанския район, в отговор на възходящата ракетна опасност от Китай.

Летището, изоставено след Втората международна война, се намира на остров Тиниан, част от Северните Мариански острови, територия на Съединени американски щати, и на към 200 километра северно от Гуам.

Северното летище на остров Тиниан ще се трансформира в " обстойно " оборудване, откакто завърши работата по възобновяване му от джунглата, която е превзела базата, откогато последните военновъздушни елементи на американската войска са я напуснали през 1946 година

" Ако обърнете внимание през идващите няколко месеца, ще видите забележителен прогрес, изключително на северното летище на Тиниан ", декларира Уилсбах. Военновъздушните сили прибавят уреди и на интернационалното летище Тиниан в центъра на острова.

Тихоокеанските военновъздушни сили са удостоверили мненията на Уилсбах пред CNN, само че са декларирали, че няма публично известие по тематиката.

Тиниан е част от Северните Мариански острови, територия на Съединени американски щати в Тихия океан, на към 6000 км западно от Хавайските острови в Тихия океан. На острова с повърхност 62 кв. живеят единствено към 3000 души.

Според отчета на Nikkei, Уилсбах не е показал периоди, в които летището ще стартира да действа.

Островът има основно значение във Втората международна война

Тиниан, дружно с околните острови Сайпан и Гуам, заемат значимо място в богата история на американските въздушни интервенции.

По време на Втората международна война и на трите острова се разполагат флотилии от бомбардировачи B-29 Superfortress.

Най-смъртоносната бомбардировка в историята - бомбардировката на Токио на 10 март 1945 година, при която умират 100 000 души и са ранени един милион, е осъществена от самолети B-29, излетяли от трите острова.

По време на безмилостните бомбардировки на Япония през 1945 година Северното летище на Тиниан, с четирите си писти с дължина 2400 м и 40 000 души личен състав, се трансформира в най-голямото и най-натоварено летище в света.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР