Министерството на отбраната изпрати военен Спартан в Охрид, с който

...
Министерството на отбраната изпрати военен Спартан в Охрид, с който
Коментари Харесай

Спартан-ът излетя за Охрид, транспортират пребития българин във ВМА

Министерството на защитата изпрати боен " Спартан " в Охрид, с който 23-годишният секретар на културния клуб " Цар Борис Трети " в македонския град Християн Пендиков да бъде превозен със аероплан от Република Северна Македония до България, оповестиха от военното ведомство.

Младият мъж бе атакуван нощес и грубо пребит от трима нападатели, които са идентифицирани. Евродепутатът Андрей Ковачев, който заяви за побоя, се е опитал да беседва с потърпевшия по телефона, само че не е съумял, тъй като Пендиков е със счупена челюст. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. От българското МВнР призоваха Скопие да спре закононарушенията против българите и привикаха македонския дипломат, с цел да му връчат протестна нота.

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки заяви в профила си във Facebook, че се чака довечера Християн Пендиков да бъде настанен за лекуване във Военномедицинска академия, като ще се нуждае от кръводарители. 

От мненията под обявата излиза наяве, че всички искащи да дарят кръв за 23-годишния мъж би трябвало да го създадат във ВМА, а кръвната група не е от голяма важност. 



Клуб " Цар Борис Трети " в Охрид бе открит през октомври предходната година и до този миг против него има няколко похищения, като на първо време нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха, че България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване у нас. Румен Радев остро осъди систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против българина Християн Пендиков в Охрид.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев изиска подпомагане при организацията по превозването на Пендиков за лекуване в България от македонския министър председател Димитър Ковачевски. Той изрази подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на бития, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР