Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в

...
Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи по границата

Министерството на защитата и въоръжените сили могат да вземат участие в защита на държавната граница. Имаме създадени проекти за противопоставяне на мигрантска вълна както по продължение на границата с Турция, по този начин и по продължение на границата с Гърция. Това сподели за bTV министърът на защитата Георги Панайотов.

Той добави, че през август тези проекти са били прегледани, с цел да се ревизира готовността на армията да ги извършва.

„ Такава подготвеност е доказана и имаме подготвеност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с бежанската криза”.

Военният министър съобщи, че по информация, която има от вчерашния КСНС, центровете за бежанците имат потенциал, само че се запълват бързо. Той допуска, че може да се наложи да се отворят нови, само че чакат бежанската вълна да ескалира.

Георги Панайотов заяви, че защото интервенцията на НАТО „ Решителна подкрепа” в Афганистан е завършила, ние там нямаме военнослужещи.

„ Имаме български жители, които са цивилни контрактори на територията на Афганистан, и продължаваме да получаваме информация какъв брой са те. Част от тях към този момент са изведени от територията на Афганистан”.

„ Участието ни в задачата на НАТО е скъп опит за българските въоръжени сили, тъй като надалеч от родината те изпълняваха задания по защита на територията на България, колкото и необичайно да звучи. Опитът им се споделя с техните сътрудници, които са тук и не са били на задачи. Оперативна съгласуемост, осъществяване на задания в разнообразни климатични условия и културна среда. Българската войска не загуби нито един военнослужещ по време на нашето наличие там за 20 години”, добави министърът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР