Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено
Коментари Харесай

МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще организира публично разискване с представители на заинтригуваните страни на плана за промени в Закона за биологичното многообразие , оповестиха от ведомството.
Основната цел на законопроектa, съгласно претекстовете на Министерство на околната среда и водите, е да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия метод за ръководство на мрежата Натура 2000 в България, посредством който ще се обезпечи цялостният развой по създаване и използване на ограничения за възстановяване и поддържане на природозащитното положение на типовете и естествените местообитания, както и дейно ръководство на мрежата Натура 2000.
Срещу предлаганите промени остро възразиха представители на научната общественост и природозащитници. Категорично противоречие показаха Националният природонаучен музей, Институтът по биоразнообразие и Софийският университет - поради заложеното императивно желание данни от изследвания на " Натура 2000 " по планове да се дават на страната гратис и в примитивен тип т.е. без разбор на специалисти, само че към този момент на портала за публични съвещания , където е оповестен за разискване законопроектът, единственото мнение по него е оповестеното през днешния ден от Българска стопанска камара. БСК поддържа основаването на Национален съвещателен съвет за „ Натура 2000 “, само че упорства да бъдат регламентирани критерии за представителност на екоорганизациите, включени в Съвета. Според мнението на ръководителя на БСК Радосвет Радев " в оферти текст следва да се добави, че за присъединяване в Националния съвет се включват представители на национално представителните организации на работодателите и браншови организации техни членове. Съответно за всички неправителствени организации следва да бъдат регламентирани критерии за представителност, които при нужда да бъдат посочени в одобрения от министъра на околната среда и водите устав ".
На разискването, което ще се организира на следващия ден, 5 февруари, са поканени да участват депутати, представители на държавното управление, неправителствения бранш, национално показаните работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР