Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предвидило 1,2

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предвидило 1,2
Коментари Харесай

МОСВ е предвидило 1,2 млн. м3 вода за питейни нужди на Перник от средата на март

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е планувало 1,2 млн. м3 вода за питейни потребности на Перник от средата на месец март. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството, съобщи вести.бг.

В месечния график за потребление на водите от комплексните и значими язовири плануваното количество вода за питейно-битово водоподаване към „ ВиК Перник “ от бент. „ Студена “ е 0,804 млн. м3 вода за март.

Освен това с годишния график за потребление на водите от комплексните и значими язовири, считано от средата на март, са планувани да бъдат трансферирани води от деривациите на бент. „ Белмекен “, посредством бент. „ Бели Искър “ за спешно водоснабдяване на Перник, в размер до 400 000 м3. А за всеки идващ месец се усилва и ще бъде по 800 000 м3. Тези количества води са съобразени с взетото Решение на Министерски съвет от 18.01.2020 година за създаване на довеждащ тръбопровод от контейнер Мало Бучино-нов до Перник и осъществяване на до 300 л/сек посредством водопроводната мрежа на „ Софийска вода “ ЕАД.

Предоставените данни от „ ВиК Перник “ на Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “ за питейно-битово водоснабдяване на Перник от бент. „ Студена “ демонстрират, че през март 2019 година действително употребяваните води са 1,044 млн. м3, а през април 2019 година – 0,966 млн. м3, когато не е налаган режим на лимитирано водоснабдяване.

С отпуснатите количества вода според месечния график за месец март и плануваното в годишния график, общото количество вода за питейно битово водоснабдяване за Перник е 1,2 млн. м3 от средата на март.

Във връзка с горното и поради отстранените през последните месеци течове и противозаконни включвания по водопроводната мрежа, Министерство на околната среда и водите е изпратило писмо до „ ВиК Перник “ с искане да обоснове както поисканото нарастване до 1,200 млн. м3 месечно за питейно-битово водоснабдяване от бент. „ Студена “, по този начин също и нуждата от оставането на непълен воден режим на водоподаване, откакто през предходните години при потребление на по-малки количества от 1,200 млн. м3 месечно не е имало нужда от въвеждане на воден режим.

За спешното водоснабдяване на Перник посредством довеждащ тръбопровод от контейнер Мало Бучино Министерство на околната среда и водите още през месец януари е уведомило ВиК оператора за нуждата от регламентиране на активността и приемане на позволение за водовземане, а на 10 март е изпратило и напомнително писмо.

Министерство на околната среда и водите припомня, че от месец и половина количества вода, заделени за Перник, според Решение на Министерски съвет от 18 януари 2020 година, са резервирани в бент. „ Бели Искър “. При съществуване на позволение за водоползване на „ ВиК Перник “ и контракт сред „ Софийска вода “ АД и „ ВиК Перник “ същите в границите на до 1 час могат да бъдат подадени към помпена станция Мало Бучино към Перник.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да пр
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР