Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез внасянето на

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез внасянето на
Коментари Харесай

Сандов: Затворихме 7 наказателни процедури за шест месеца

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) посредством внасянето на законопроекти, осъществяване на дeйности с ръководство на процедури и процеси, съумя да затвори седем наказателни процедури против България от Европейска комисия за първите шест месеца от своя мандат. Това заяви министър Борислав Сандов на конференция по настоящи тематики.

Той напомни, че при започване на мандата си е сложил като ангажимент да понижи доста броя на наказателните процедури, като е заречен първите шест месеца да свърши работа за най-малко шест процедури. Министърът сподели, че при започване на годината е имало 18 наказателни процедури, като една е затворена и те към този момент са 17. Отделно съображение да бъдат затворени от позиция на изцяло изпълнени задължения от страна на страната, има по още три наказателни процедури. Други две са в развой на правене на подзаконови нормативни актове. Става въпрос за две наредби, които ще бъдат оповестени за консултация и за координиране след два дни, с което ние от страна на министерството ще сме изпълнили още две наказателни процедури, т.е. още 6, сподели Сандов.

Той осведоми, че през днешния ден беше признат законът за ГМО, което също е било наказателна процедура поради липса на хармонизация. Така процедурите ще намалеят с общо 7, добави министърът.

Отделно от това продължаваме усилена работа по останалите, които са 11. Част от тях ще можем да затворим до края на годината. Те са свързани с задължения, които към този момент са стартирали, сподели министърът. Част от процедурите няма да можем да затворим. България получи правосъдно решение по две от тези процедури. По едната, за докладването за морските данни, Министерство на околната среда и водите към този момент си е изпълнило уговорката. По другата обаче, за серните диоксиди, зависи дали източниците на тези замърсители, главно въглищни предприятия в региона на Гълъбово, Димитровград, ще съумеят да действат по метод, по който да няма замърсявания.

Ако забележим, че има поредност от замърсявания, ще прибегнем както в тази ситуация с Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград - към затваряне, сподели министърът. Той обаче има вяра, че предприятията ще се съобразят с софтуерните условия.

Сандов изрази вяра до края на юли да бъде завършена рекултивацията на всички остарели депа за боклуци. Има 10, за 6 от тях не са стартирали монтажните действия и в случай че това не се случи доста бързо, рискуваме да отидем на правосъдно дело. Министърът сподели, че въпреки всичко броят им е понижен доста, като при започване на годината те са били 43, а в този момент са 10. Работи се по ликвидирането на четири от тези 10. За шест обаче това не се е случило, сподели министърът. Той обаче акцентира, че ангажимент за това имат общините като Министерство на околната среда и водите им е обезпечил средства за задачата. Някои от тях като Кочериново, Пирдоп и Дупница просто не са ги изпълнили, сподели Сандов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР