Министерството на образованието предлага промени в пет наредби, които публикува

...
Министерството на образованието предлага промени в пет наредби, които публикува
Коментари Харесай

Екскурзиите тип „зелено училище“ ще са до пет учебни дни

Министерството на образованието предлага промени в пет наредби, които разгласява за публично разискване.

Една от тях планува за училищен пътувания вид „ зелено учебно заведение “ да могат да се употребяват не повече от пет образователни дни.

При по-продължителни екскурзии ще би трябвало да се употребяват дни от ваканции, публични празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове.

От образователната 2021/2022 година ще има наложителни пет образователни дни за планови и креативен действия за учениците от I до III клас. Те могат да са поредни в границите на една образователна седмица или да се употребяват на части.

Петте дни ще са част от 32-те образователни седмици в началното обучение.

Промени в Наредба №11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците плануват оптималният брой точки при всички проби от националното външно оценяване в края на 4., 7. и 10. клас да е 100.

Досега скалите за оценка бяха разнообразни, което затрудняваше родители и възпитаници, прецизират от МОН.

Освен това в наредбата към този момент категорично е записано, че изпити за годишна оценка по образователен предмет или модул се поставят присъствено в учебно заведение.

За кандидатстването в 8. клас към този момент няма да е нужна хартиена служебна записка за резултатите от националното външно оценяване, от олимпиади или надпревари. Тези документи ще се вкарват служебно в електронната платформа.

Директорите на учебните заведения ще имат право да трансформират одобреното разписание на часовете, стига да не нарушават общия им брой за съответната седмица.

Промени има и в наредбата, касаеща професионалното развиване на учителите и шефовете. Те плануват атестирането на учителите да стане електронно.

Предлаганите промени в петте наредби в междинното обучение можете да видите .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР