Министерството на образованието и науката публикува проектите на документи, определящи

...
Министерството на образованието и науката публикува проектите на документи, определящи
Коментари Харесай

МОН публикува графика за кампанията за прием в гимназиите |

Министерството на образованието и науката разгласява плановете на документи, определящи графика за тазгодишната акция за банкет на възпитаници след 4., 7. и 10. клас.

Прием след 4. клас

Училищата с профили " Математически " и " Природни науки ", които одобряват възпитаници след четвърти клас би трябвало да оповестят броя на паралелките и местата за банкет до 3 май.

От 1 до 5 юли се подават заявки за кандидатстване.

Учениците се класират въз основа на резултатите от националното външно оценяване по математика и оценки от удостоверението за приключен начален стадий. По преценка на приемащото учебно заведение ще се включват също резултатите от регионален кръг на олимпиадата по математика и от едно или от две надпревари от календара на МОН в региона на математиката или естествените науки.

Класирането се афишира на 7 юли.

Записването завършва на 14 юли в 17,30 ч.

Прием след 7. клас

От 5 юли до 7 юли се подават документи, като показват мечтаните от тях учебни заведения и паралелки.

До 12 юли 2022 година излиза първото класиране.

Записването е от 13 юли до 15 юли.

До 20 юли излиза второто класиране.

На 29 юли излиза третото класиране.

В общия случай балът се образува от броя точки от изпитите по български и математика и оценките по два предмета от свидетелството за главно обучение, избрани от приемащото учебно заведение. За банкет в паралелка с профил " Изобразително изкуство ", " Музика ", " Физическо образование и спорт " и специалности от специалностите от област на обучение " Изкуства " се включват и точките от изпитите за инспекция на качествата.

Заявления за явяване на изпити за инспекция на качествата се подават на 26 май и 27 май 2022 година посредством шефа на учебното заведение, в което учат.

Децата с хронични болести подават заявки от 3 май до 21 май 2022 година пред комисия, която ги насочва към профили и специалности, които не са противопоказни за тях.

След 10. клас

Училищата, които ще одобряват тук-там от спомагателния държавен план-прием, който се отпуска за учениците в обединените учебни заведения (там образованието е до X клас), би трябвало да разгласят графика и изискванията за кандидатстване до 27 юни 2022 година на интернет страниците си. В тях десетокласниците могат да продължат образованието си в профилирани и в професионални паралелки.

Приемането на учениците се прави въз основа на резултатите от НВО в X клас по български език и литература и по математика и оценките от два предмета от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

В профилите " Изобразително изкуство ", " Музика " и " Физическо образование и спорт " и в специалности от специалностите от област " Изкуства " се влиза с резултатите от НВО и от изпит за инспекция на качествата, който се провежда от учебното заведение. Датите за тези изпити би трябвало да бъдат оповестени най-късно три дни преди тяхното осъществяване.

Всички планове на документи за идната акция на МОН са оповестени .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР