Министерството на образованието и науката предлага актуализирани минимални национални изисквания

...
Министерството на образованието и науката предлага актуализирани минимални национални изисквания
Коментари Харесай

Денков: Преподавателите в университетите винаги са отличници, нужна е нова система за оценка

Министерството на образованието и науката предлага обновени минимални национални условия за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации. Освен това МОН създава общ метод за академично израстване на преподавателите в университетите и тяхната периодическа оценка (атестация). Той се основава на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните посоки и научните области.

" Има две съществени системи за надзор във висшето обучение, които сега не работят изключително добре ". Това акцентира в изявление за предаването " Хоризонт до обед " министърът на образованието акад. Николай Денков.

" Едната е оценката на преподавателите, а другата е оценката на висшите учебни заведения. Основният проблем и в двата случая е, че тези системи сега са доста субективни, което разрешава след процедури, от време на време след попълване на тежки документи, най-после всички да бъдат отличници, с доста дребни изключения, които по-скоро удостоверяват правилото както във връзка с преподавателите, по този начин и във връзка с преподаването във висшите учебни заведения. Основният проблем е, че системата работи по този начин, че преподаватели правят оценка всъщност себе си, без значение дали става въпрос за обособен учител или за институции. По тази причина, комбинирана със субективния метод, резултатът е, че всички са отличници, по тази причина главната концепция е системата да бъде изменена коренно и постоянно анализът да стартира от справедливи данни, които се вземат от самостоятелни източници, тъй че полемиката каква е обстановката, какво може да се усъвършенства, стартира от справедлива информация, а не се базира на субективно чувство ", добави още той.

Пет групи индикатори са включени в новата методика за оценка на преподавателите, препоръчана от МОН.

Очаква се атестацията по новите правила да бъде съществена и при смяната на заплащането на преподавателите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР