Министерството на образованието и науката потърси съдействие от Министерство на

...
Министерството на образованието и науката потърси съдействие от Министерство на
Коментари Харесай

МОН поиска проверка от НАП на настоятелството на СМГ

Министерството на образованието и науката потърси подпомагане от Министерство на финансите за инспекция от Националната организация за приходите от активността на настоятелството, основано към Софийската математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “. Повод за това са сигнали за осъществени огромни по размер доходи от стопанска активност, развивана от настоятелството.

Това се споделя в отговор на МОН до OFFNews във връзка наше питане.

Пак по наша неофициална информация единствено за курсовете през септември от родителите са събрани повече от 300 хиляди лв. от такси. Оказва се, че това е станало в прорез със закона, излиза наяве от писмото от МОН до МФ.

" В писмото от МОН до МФ се показва, че към доста учебни заведения не престават да работят като юридически лица с нестопанска цел настоятелства, основани по силата на анулирания Закон за националната култура и в прорез с признатия нов Закон за предучилищно и учебно обучение . С него функционалностите на настоятелствата за подкрепяне на учебната активност са лимитирани, доколкото законът планува основаване към всяко учебно заведение и детска градина на публичен съвет, който работи като орган за подкрепяне на развиването и за цивилен надзор аз ръководството им ", се споделя в прессъобщението от МОН.

Промени в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение регламентират опцията на учебните заведения, а не настоятелствата,  да провеждат обучителни курсове против възнаграждение. Държавните и общинските учебни заведения могат да осъществят лични доходи от образуване на обучителни курсове против възнаграждение, в които учениците на същото учебно заведение може да се включват гратис.

На 11 септември т. година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след постъпили запитвания в МОН, изпрати писмо до районните ръководства на образованието и шефовете на държавни и общински детски градини и учебни заведения във връзка осъществяването на стопанска активност на учебните настоятелства и събирането на средства от родителите.

В него категорично беше посочено, че безплатното обучение включва право да не се заплащат такси за образованието, обезпечавано със средства на държавния бюджет. Напомнено беше, че няма правно съображение за събирането на пари за материали, консумативи и възстановяване на материалната база и други настоящи разноски . Също по този начин беше маркирано, че Законът за предучилищно и учебно обучение не разрешава учебните заведения да употребяват настоятелствата за събиране на наложителни суми от родителите . В писмото беше посочено, че взимането на решения от настоятелството или от управлението на учебното заведение за събиране на избрана сума като подаяние от всички родители е в прорез с доброволния темперамент на дарителството. Всичко това е трябвало да бъде сведено до знанието на родителите на децата и учениците и съвета на настоятелите при осъществяване на родителските срещи при започване на образователната година. 

До момента в Министерството на образованието и науката са постъпили общо два сигнала за поискани дарения - един от Пловдив и един от София. Сигналите са за закупуване на консумативи в учебно заведение, боядисване на класна стая и други. След инспекция на МОН тази активност е прекъсната, се споделя още в известието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР